ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Изчистване на белите дробове от цигари

Изчистване на белите дробове от цигари

Тютюнопушене
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

В цигарения дим има над 4 000 токсични вещества. Най-опасен е катранът, който съдържа канцерогенни вещества. Те предизвикват рак.

Рак на белия дроб е на първо място по смъртност сред злокачествените заболявания, като в 87% от случаите се дължи на тютюнопушене. Същевременно тютюнопушенето е и единствената предотвратима причина за болестност и смъртност сред населението.

Когато при даден пушач се диагностицира рак на белите дробове и той спре тютюнопушенето, неговите шансове да удължи живота си поне с още пет години се удвояват. Когато човек спре цигарите, белите дробове най-трудно се изчистват от тази черна леплива течност – катранът. Смята се, че в рамките на 10 години след преустановяване на тютюнопушенето рискът от смъртност от рак на белия дроб намалява с 50% в сравнение с тези, които продължават да пушат. Около 15-20 години след спиране на тютюнопушенето пък вече може сигурно да се смята, че рискът от заболявания, причинени от тютюнопушенето, е нулев.

Разбира се, спирането на тютюнопушенето дава добри резултати и в други насоки, и то в доста по-кратки граници. Още в първите 12 часа след спиране на цигарите нивото на въглеродния монооксид в кръвта се нормализира, повишава се съдържанието на кислород. В следващите 72 часа лигавицата на бронхите се отпуска и те се разширяват. Дишането става много по лесно.

През следващите 9 месеца се възстановяват ресничките - част от очистващия мукоцилиарен апарат на белите дробове, спиращ всички вредни вещества, вдишани чрез въздуха, включително вируси и бактерии. Това неколкократно намалява заболеваемостта от инфекции на дихателните пътища. Пушачи, които са спрели цигарите, в рамките на 1 година подобряват значително функционалните параметри на белите си дробове.

Цигари

Белите дробове контролират един от най-важните процеси, поддържащи човешкото тяло - дишането. След като бъдат пречистени, ще усетите, че дишате по-леко и организмът ви е достатъчно добре снабден с кислород.

Най-подходящи за пречистване на белите дробове са часовете между 3 и 5 сутринта. Именно по това време енергията в меридиана на белия дроб достига максимална активност.

Двата меридиана Жен май и Дум ай се наричат „чудесни меридиани". Дум ай започва от горната част на езика, а Жен май от долната му част. Те се активират, като по време на дишане върхът на езика се намира на горното небце. По този начин енергията започва да тече нормално и свободно без никакви прегради. Това засилва пречистването на белите дробове. Всяка сутрин се диша по посочения начин 10 мин.

Дишане

Консумирайте луковици от лилия. Те помагат за отделянето на токсините от белите дробове, като имат свойството да ги подхранват. Когато обработвате продуктите, не прекалявайте с времето на готвене, защото така може да намалите количеството на полезните вещества в тях.

Акупунктурната точка Дзи цюен се намира по меридиана на сърцето, във вдлъбнатината под мишницата. Честото ѝ масажиране активира кръвообращението, грижи се и защитава белите дробове, подобрява дишането. Масажът става, като поставите показалеца и средния пръст върху вдлъбнатината под мишницата и ги движете напред и назад. Натиска трябва да е нежен - без излишна сила.

Почивайте си активно. Смята се, че именно почивката е най-важна за доброто функциониране на белите дробове. Гледайте комедии и се смейте на глас. Когато го правите, това мигновено ускорява и задълбочава дишането и ви кара неволно да дишате дълбоко и бързо. А това активира клетките на белите дробове и ускорява отделянето на натрупаните вредни вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
mariya.simona
mariya.simona
07.03.2015 15:03
аз не пуша вече 12 години,моят въпрос беше конкретен. благодаря
10
2
mariya
mariya
18.03.2014 02:42
от къде да си купим тези луковици напишете названието им на латински
8
4
sfdfdfdf
sfdfdfdf
07.03.2015 10:12
Спри цигарите най-добре... такива луковици и глупости няма да ти помогнат ;)
11
2