Симптоми при гуша

Гуша Преглед
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

С определението гуша се обозначава увеличението на щитовидната жлеза. Обикновено се проявява без уловими отклонения в нейните функции. Разделя се на ендемична и спорадична гушавост.

Ендемична гушавост се наблюдава в определени области, като засяга голяма част от населението на Земята. Средно 6 % от населението страдат от нея. У нас, най-вече в планинските райони, този процент скача на 30. Засяга най-вече децата, юношите и жените. Причината за появата и е хроничният недоимък на йод.

Симптоми при ендемична гуша

Тъй като щитовидната жлеза уголемява размерите си, тя притиска съседните органи. Така причинява оплаквания, като задух и кашлица при притискане на трахеята, затруднено гълтане при притискане на хранопровода и нарушение на кръвообращението в главата.

Симптоми при Гуша

При развитие на болестта в детска или юношеска възраст, това води до забавяне на растежа и закъсняване на половото узряване, както и изоставане в психичното, и умственото развитие.

При най малките подозрения за увеличение на щитовидната жлеза, особено в ендемични области, се налага незабавна консултация с лекар. Навременното разпознаване е от изключително значение за съдбата и лечението на пациента.

За разлика от ендемичната гушавост, спорадична гушавост не се среща само в определени области, а разпръснато - между населението. Заболяването засяга най-вече жени над средна възраст, както и при някои подрастващи. Дължи се отново на недоимък на йод, но в тези случаи недоимъкът на се обуславя от намаленото съдържание на този елемент в храната и водата.

Щитовидна Жлеза

Появата на спорадична гушавост се обуславя от наследствено предадена неспособност на щитовидната жлеза да оползотворява йода от неговите източници. От съществено значение са и влиянията на половите жлези, с което се обяснява по-честата гушавост у жените и подрастващите. Храни като зеле, ряпа, цвекло, соя, съдържат т. нар. стрyмигенни вещества, които подтискат функциите на щитовидната жлеза, водят до нейното увеличаване.

Разностепенна гушавост пък се развива най-вече след употребата на някои медикаменти - напр. лекарства, които се употребяват за лечение на тиреотоксичните състояния, редица лекарства за намаляване на кръвното налягане, витамин В12.

Симптоми при спорадична гуша

Симптомите са същите, като при ендемичната гуша. Възрастните жени по-често страдат от възлестата струма. Голямо значение има и т. нар. ювенилна струма - увеличение на щитовидната жлеза у подрастващите и през време на пубертета.

Струмата обикновено изчезва с напредване на възрастта. Не изисква лечение. При всяко установено увеличение на щитовидната жлеза обаче трябва да се потърси лекарски съвет.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 4
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати