ezine.bg»Статии»Здраве»Следобедният сън е опасен за здравето

Следобедният сън е опасен за здравето

Сън
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Всеки един от нас си спомня неминуемия следобеден сън в детските години. Мнозина вече пораснали бленуват за тази сладка следобедна дрямка, през която да разпуснат от сивото ежедневие. Но дали следобедния сън е колкото приятен, толкова и полезен.

Оказва се, че не. Или поне така твърдят невролози. Те смятат, че сънят през светлата част на деня може да доведе до увреждания като деменция и мозъчни проблеми. Смята се, че е най-опасен след физическо натоварване, например лекото „дремване” след тренировка.

Френски учени са провели проучване, в което участие са взели 500 жени. Оказало се, че всяка една на пет жени, която редовно си дремва през деня, има доста по-ниски резултати на тестовете за интелигентност спрямо другите.

Спане

От резултатите следва, че прекомерната сънливост в часовете около обяд и следобед може да е знак за когнитивни нарушения.

И колкото и примамливо да ви звучи следобедният сън, то той може да бъде доста опасен, особено за хора, които страдат от безсъние. Страдащите от инсомния, които имат огромно желание да спят постоянно, могат да си навредят много повече, ако си „притварят очите” за малко през деня.

Следобеден Сън

Често дори кратка следобедна дрямка ни оставя будни през малките часове на нощта. По този начин човек може да обърка вътрешния си часовник. Ако това се превърне в практика, то може да доведе до доста нежелани последици.

При друго изследване са определени нужните часове, които са нужни на организма, за да е здрав и отпочинал. Лекарите препоръчват да спите между 7 и 8 часа. Установено е, че хората, които спят по повече от 9 часа или по-малко от 5 също имат намалени умствени способности.

Прекомерното спане или липсата на сън увеличават риска от развитие на Алцхаймер или друга форма на деменция, а също така е установена и връзка между продължителността на съня и сърдечно-съдови заболявания.

Спрямо това, най-доброто, което може да предприемете, е да се придържате към установените часове за сън. Умората е предупредителен знак.

Ако се появява непрекъснато и не само когато сте наистина уморени, то това е знак за наличието на проблем, който не може да се реши със спането през деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Аз
Аз
16.07.2014 12:12
Това са най-големите глупости, които бях чел някога.
1
0
София
София
10.02.2014 11:38
Ако ставаш в 12ч, следобедната дрямка вероятно е в повече, но ако от 6ч си на крак и работиш интензивно до обяд, няма нищо лошо, камо ли опасно, да се отпуснеш след обяда. През лятото и в по-горещите дни е просто задължително. Всичко останала е глупост.
5
0
Mara
Mara
29.10.2013 16:48
От резултатите направени от френските учени следва че много от жените участвали в експеримента са с много ниско Ай-Кю, което е било установено много преди направиеният експеримент.
Ей само глупости пишат да си запълват страниците и да губят времето на хората...които искат да подремнат...
11
0
рррр
рррр
21.10.2013 10:29
Да бе, вреден, то заради това в испания съшествува сиеста - следобедно време за придремване. Много е вредна следобедната почивка, има опастност да се възстановиш и после да работиш по-интензивно. Да живее следобедната дрямка!!!
12
0
мариана1
мариана1
14.10.2013 11:43
Това са глупости.
6
0
лоли
лоли
13.10.2013 16:41
Да,да,а преди време френски учен беше казал,че следобедната 15мин.дрямка е полезна.
То по тази логика излиза,че децата в днешно време растат глупави...Аплауз за тези учени на новото откритие!!!!
6
0