В деня на експушача - иновации в борбата с тютюнопушенето

Отказване на цигар

26 септември беше обявен за деня на бившите пушачи в цяла Европа.

Кампанията „Екс-пушачите са неудържими" е иницирана от Европейската комисия и целта ѝ е да предложи безплатна помощ за борба с тютюнопушенето чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти.

Статистиките показват, че до момента около 400 000 европейци активно се борят с тютюнопушенето чрез регистрация в основния инструмент на кампанията – iCoach.

iCoach

Тази програма е дигитална платформа, която дава здравни съвети на пушачите и им помага да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм - незабавно или в близко бъдеще.

За всеки пушач на територията на Европейския съюз е осигурен безплатен достъп до iCoach чрез страницата му във Facebook.

Иновативната програма за отказване от цигарите изучава навиците на пушачите и дава ежедневни индивидуални съвети на родния език на съответния пушач.

От старта на програмата през 2011 до сега са регистрирани 394 509 души, от които 15 075 са българи.

Според авторите на кампанията 29 % от европейците пушат, а 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

Тютюнопушене

През последните години тютюнопушенето се превърна в основен здравословен и социално-икономически проблем.

Ползите от отказването на цигарите са многобройни - по-добро здраве, по-добър външен вид, повече пари и по-високо самочувствие.

Предимството на iCoach е в това, че се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново.

Отбелязването на „Деня на Екс-пушача” е събитие, което повишава осведомеността на хората за опасностите, които крия цигарите.

Към тази кампания се активно се включиха градовете Шумен и Сливен, които организираха редица инициативи, с които да подкрепят бившите пушачи и да стимулират настоящите пушачи да се откажат от тютюна.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати