Народна медицина при глосит

Възпаление на езика
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Глоситът представлява възпаление на езика. Той може да е първичен, вторичен или хроничен възпалителен процес, който се развива в резултат на различни етиологични фактори.

Известни са много ефективни рецепти от традиционната медицина за лечение на това възпаление на езика. Те могат да се използват като самостоятелни лекарства или като допълнение към традиционната терапия с лекарства.

Лайка

Отвара, получена от цветовете на лайка, има лечебно и антисептично действие. 1 с.л. цветове от растението се сваряват и оставят да престоят за около час. Прецежда се и с полученото се правят гаргари 3-4 пъти дневно след хранене и преди лягане.

Език

Еньовче

Отвара от еньовче подпомага зарастването на рани, изложени на възпалителните процеси. 1 с.л. от него се сварява и се оставя да престои за половин час. Водата се прецежда и с нея устата се изплаква няколко пъти на ден.

Градински чай

2 с.л. градински чай се варят в 500 мл вода в продължение на половин час. С получената прецедена вода се изплаква устната кухина.

Босилек

1-2 с.л. босилек се заливат с 250 мл вода и се вари в продължение на 5-10 минути. Оставя се за престои един час, след което се прецежда. Отварата се използва за изплакване.

Кориандър

Глосит

1 ч.л. семена кориандър се запълват с една чаша вряща вода и се оставя да престои една нощ (за предпочитане в термос). Полученото се използва за изплакване на устата.

Традиционната медицина за лечение на глосит препоръчва използването на настойки и отвари от лечебни растения, като противовъзпалително и обезболяващо средство.

8 г листа от градински чай листа, 10 г листа от коприва, 10 г обикновена дъбова кора, 10 г аир се смесва. Добавя им се 1 литър студена вода и се вари в продължение на половин час, след което се прецежда. Когато отварата се охлади, се използва като вода за уста.

При възпаления на устата добре действа и пресен сок от сурови картофи. С него се плакне устата след хранене. След изплакване не се препоръчва да се пие нищо.

Хрянът също действа благотворно. 50 мл сок от хрян се смесват с 50 мл дестилирана вода и се варвт в продължение на 15 минути. Прецежда се и се използва като вода за уста.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати