Омазняване на черен дроб

Черен дроб

Омазняване или затлъстяване на черен дроб се нарича още чернодробна стеатоза. За нормално наличие на мастна тъкан в черния дроб се приема около 6 % от общата му маса. За стеатоза или омазняване се говори тогава, когато мастната тъкан е около 30 % от масата на самия орган.

Преди да разгледаме кои са възможните причини за това състояние, да видим какви са симптомите. Възможно е да се почувствате отпаднали, да нямате желание да се храните с тлъсти храни и пържено, да усещате дискомфорт в дясното подребрие, да страдате от липса на апетит, изхождането да е по-трудно, да се чувствате отпаднали и с подут корем. Възможно е също да усещате и сърбеж по цялото си тяло.

Причините за това състояние могат да бъдат доста:

- някакво паразитно заболяване

- Интоксикации

- Различни хронични заболявания

- Болести на тънкото или на дебелото черво

- Захарен диабет

- Кожни заболявания

- Бременност

- Климактериум

- Анемични състояния, различни алергии и др.

Затлъстяване

Разбира се, освен тези заболявания, омазняването на черния дроб би могло да се дължи на най-обикновени грешки във вашето хранене. Ако, например, често консумирате животински мазнини, повечко сол, различни видове пикантни подправки.

Освен това употребата на захар, както и честото консумиране на запържени храни. Една от основните причини за това състояние е прекомерната употреба на алкохол.

Какво може да причини омазняването на дроба?

Ако не се вземат мерки, възможно е да се забавят всички функции, които черният дроб изпълнява. Това от своя страна ще подложи голяма част от органите и системите в организма на изпитание, тъй като черният дроб участва в много от биохимичните процеси в организма. Всъщност, казано по-просто, ако боледува черният дроб – боледуват и всички системи в организма.

Колко бързо може да се развие чернодробна стеатоза?

На този въпрос не може да се даде еднозначен отговор, без да се знае каква е конкретната причина за затлъстяването.

Важно е да се подчертае, че не само хората с наднормено тегло страдат от стеатоза. Вярно е, че при тях се случва по-често, но това не означава, че слабите са застраховани от това състояние.

Болки в черен дроб

Много често стеатозата се наблюдава при хора, които са вегетарианци или често прилагат диети. Причината е, че постоянното ограничаване на някакви храни подтиква черния дроб да се запасява с мазнини, за да могат да се запазят и основните жизнени функции на организма.

Ако не се лекува това състояние, възможно е да се развие стеатозен хепатит, а постепенно и стеатозна цироза. Лошото е, че симптомите се появяват доста, след като омазняването вече е започнало.

Диагнозата стеатоза не означава непременно, че ще се достигне до по-сериозно състояние. Веднъж щом се открие, тя може да бъде не просто контролирана, но и лекувана. Много важно е да се правят профилактични прегледи след 40 годишна възраст, дори да нямате симптоми.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати