ezine.bg»Статии»Здраве»За женския фертилитет

За женския фертилитет

Фертилитет

Фертилитетът – това е плодовитостта. Способността на жената да зачене биологично и по нормален път свое дете.

Основният критерий за оценка на фертилитета при жената е броят на фоликулите в яйчниците ѝ, от които се отделя и развива годна за оплождане яйцеклетка. Количеството яйцеклетки, което всяка жена притежава, е заложено още при раждането ѝ. То възлиза средно на около 2 милиона. Реално обаче нищожен брой от тях се развиват в яйцетклетки, които да отдели организмът за възпроизводство. Годните за оплождане са дори още по-малко.

До първата менструация се губят средно около 11 хиляди яйцеклетки на месец. При навлизането в пубертета огромното количество яйцеклетки бива редуцирано до скромните 300 хиляди. Всеки месец след това се унищожават средно по още 1 000 яйцеклетки.

Тест за бременност

Този процес е необратим и не може да бъде спрян или забавен. Дори процеси, като начин на живот, прием на лекарства и раждане не му влияят. И логично в определен момент в живота на всяка жена настъпва моментът, в който наличните яйцеклетки се изчерпват. Яйчниците спират да отделят естроген, а това събитие дава началото на менопаузата.

Средната възраст, на която е прието жените да губят репродуктивните си способности според данните им, е около 40. Навлизането в менопаузата съответно настъпва около 50-те години. А това е показателят, определящ края на фертилния период при жената.

В края на тридесетте при жените се наблюдава рязък спад на фоликулите, поради което яйцеклетките често не са годни за оплождане. Това е основната причина за намаления фертилитет в тази възраст.

Освен това при жени от 35-годишна възраст износване на бременността и раждането са процеси, свързани с реално по-висок риск за здравето – както за майката, така и за детето. В последните години се наблюдава тенденцията жените да раждат след 30-35 години, като тази възрастова граница непрекъснато се мени в момента.

Фертилност

Времето на прехода на женския организъм от фертилитет към инфертилитет е перименопаузата. Започват промени, свързани с менструалния цикъл, които с течение на времето стават все по-осезаеми. Все по-често се наблюдават месеци без менструация, промяна на продължителността на менструалното кървене, на количеството отделена кръв и др.

Паралелно с това вътрешно се наблюдава спад в нивата на половите хормони, дибаланс в хормоналното съотношение на полови хормони и разстройване на фазите на менструалния цикъл.

Разбира се перименопаузата и менопаузата настъпват в различна възраст при всяка жена. Те се влияят от фактори, като наличие на наследствени и автоимунни заболявания. Поради това е препоръчително дори за жени до 35 години, при които опитите за забременяване не дават успех до една година, да се потърси специалист за консултация и оценка на фертилитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати