Забавянето на стареенето е по-важно от борбата с рака

Баба
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

От последното изследване на кардиологични специалисти в САЩ стана ясно, че инвестициите за откриване на методи, чрез които ще се забавят процесите на стареене, са по-важни от инвестициите, влагани за борба против рака.

Според авторите на изследването забавянето на остаряването ще е възможно съвсем скоро. Освен това, ако се забавят процесите, водещи до старост, здравословното състояние на хора над 65 години значително ще се подобри.

Учените от университета в Харвард, Масачузетс, Колумбийския университет смятат, че между 2030 г. и 2060 г. процесите на остаряване ще могат ефективно да се забавят.

Това означава, че през 2060 г. в САЩ ще има 12 милиона души, влезли в третата възраст, които ще са с отлично здравословно състояние.

Средна възраст

Според експертът Дана Голдман от университета в Южна Калифорния, ако човек остарява по-бавно, това ще означава, че ще се забави появата на голяма част от болестите, свързани с процесите на стареене.

Биолозите разкриват няколко индикатора, които показват, че тялото ни остарява.

1. Зъбите стават по-големи – венците загубват плътност и маса и започват да се свиват, като по този начин оголват зъбите. За това ни се струва, че зъбите на по-възрастните хора са по-големи.

2. Кожата изтънява – кожата, която е излагана повече на слънце, започва да губи своята еластичност и се появяват първите бръчки следствие на старостта.

Баба и внуци

3. Напълняване – хората над 50-годишна възраст започват да трупат килограми - средно между 1 и 1.3 кг на година. Причината не се крие само в намаляването на физическата активност, което е свързано с подвижността, а и в загубата на мускулна маса. Редукцията на мускулите забавя метаболизма и тялото изгаря все по-малко калории.

4. Гласът се променя - гласът на по-възрастните хора често е по-слаб и дрезгав. Това е така, защото с напредването на възрастта отслабването на мускулите, в частност тези на ларинкса, се отразява на гласните струни. Гласовият диапазон също може да се променя - при мъжете става по-висок, а при жените - по-нисък. Това е резултат от промените в гласните гънки и хрущялната тъкан.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати