Ура! Плешивостта вече е лечима

Оплешивяване
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Учените успяха да предизвикат растеж на коса, отглеждайки клетки от кожата на окосмената част на главата в лаборатория.

През последните 40 години специалистите безуспешно опитваха да клонират космени фоликули, използвайки клетки от дермата на космената покривка на главата.

Последните резултати обаче дадоха нови надежди, че плешивостта може да е лечима както за мъжете, така и за жените.

Доскорошните лечения успяваха само да забавят косопада, но не и да стимулират растежа на нови косми на главата.

Най-известния метод, който специалистите често използват, е да вземат кожа с коса от задната част на главата и да я присадят в предната, където косата е напълно опадала.

Според ръководителят на проекта дерматологът д-р Анджела Кристианио от Колумбийския университет в Ню Йорк новият метод ще позволи на голям брой фоликули да се регенерират, като се използва пупиларна дерма от стотиците донори на коса.

В лабораторни условия са били реимплантирани човешки клетки върху кожата на опитни мишки и това е позволило да се възпроизведат космени фоликули.

Миналата година американски учени доказаха, че плешивостта може да е наследствена при мъжете. Те идентифицираха хормона, който отговаря за мъжката плешивост.

Косопад

Учените открили, че за плешивостта при мъжете е виновен хормонът-липид простагландин D2 (PGD2). Изследователите откриват, че в оплешивелите участъци от скалпа синтезът на хормона е 3 пъти по-висок в сравнение с окосмените области.

Мъжката плешивост засяга всеки 8 от 10 мъже.

При 45-годишните мъже плешиви са около 70% от тях, при 50-годишните мъже плешиви са около 50%, а при 70-годишните мъже плешиви са 70% от тях.

1 от всеки 7 мъже ще оплешивее преди да навърши 50 години.

При 40% от жените на възраст от 45 до 70 годишна възраст също се наблюдава оплешивяване.

Поради мащабността на проблема съществуват различни методи за овладяването му - присаждане на коса, прием на медикаменти и използване на специализирана козметика.

Нормалната загуба на коса е около 50 до 100 косъма на ден.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати