ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при проблеми с лимфните възли

Симптоми при проблеми с лимфните възли

Лимфни възли

Какво представляват лимфните възли? Това са меки образувания с овална форма, които наподобяват бобено зърно и са разположени по пътя на лимфните съдове, обикновено в групи. Достигат до големина до два сантиметра и ако не са подути, тоест, ако човек е здрав, не могат да се напипат.

Какво означава ако лимфните възли са увеличени?

В случай, че са увеличени и спокойно можете да ги напипате, това означава, че нещо във вашия организъм не е съвсем наред. Най-честата причина за увеличени лимфни възли е някаква инфекция. Чрез метода палпация се определя какво е състоянието – подвижни ли са, болезнени ли са, колко са уголемени, каква е консистенцията.

Какви са симптомите при проблеми лимфната система?

Те обикновено са свързани с подуване, което е причинено от запушване на лимфните възли (нарича се лимфедем). Друг вариант е само увеличаване на лимфните възли, което се нарича лимфаденопатия. Възможно е също и възпаление на лимфните възли – лимфаденит.

Подути лимфни възли

Лимфедемът може да бъде два вида – първичен и вторичен. Първичният е изключително рядко срещано заболяване, което е вродено и е причинено от неестествено развитие на лимфната система. Вторичният е причинен от увреждане на лимфната система и по-често може да бъде срещнат при жени, които са преживели мастектомия.

Симптомите, свързани с проблемна лимфна система, могат да се допълват и от други усещания – възможно е да чувствате парене, да имате оток, зачервяване на мястото, затопляне, болка, проблеми със съня.

При уголемени лимфни възли, могат да се проявят и неразположения като подуване на крайниците, затруднено преглъщане, температура, възпалено гърло, хрема, умора, кървене на венците, обриви и др.

- Лимфните възли под челюстта могат да говорят за стоматит, гингивит, както и за тонзилит.

- Ако са подути лимфните възли на шията, това най-често е симптом на рубеолата, морбили, както и автоимунното заболяване инфекциозна мононуклеоза.

Болно дете

- Ако имате подути лимфни възли под мишниците, това може да бъде знак за карцином на млечната жлеза.

- Разположените абдоминални лимфни възли, които са разположени в коремната област, може да са симптом на неспецифичен мезентериален лимфаденит, метастази от злокачествен тумор на яйчниците или тестисите и др.

- Ако са увеличени лимфните възли в слабините, вероятно става дума за инфекция или някаква венерическа болест.

Всъщност уголемяването на лимфните възли може да е генерализирано или локализирано. До тук описаните са локално увеличени лимфни възли. Какво означава обаче генерализираното увеличение?

Това ще рече, че имате увеличение на лимфните възли в повече от две области, които в нормално състояние нямат връзка по между си. Ето и на какво може да бъде индикация това:

- Левкемия

- Сифилис

- Ревматоиден артрит

- Паразитна инфекция

- Бактериална инфекция

- Вирусна инфекция

- Болест на Ходжкин

- Болест на Niemann-Pick и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти