Защо сдържането на емоциите е вредно?

Сдържане на емоции

Често проявявайки стоицизъм в определена стресова ситуация ние смятаме, че сме силни и превъзмогваме себе си. Това обаче е вредно за здравето, категорични са американски психолози. Според тях е важно да не реагираме хладнокръвно пред трудностите, които можем да преодолеем.

Контролирането на емоциите е полезно в определени случаи, но при силно стресови ситуации влияе изключително вредно. Това е така, тъй като демонстрацията на твърдост и потискането на чувства може да доведе до депресия, тъй като пречи на хората да се опитат да подобрят нещата.

Ключът към добро психологическо здраве е контролът над емоциите. Опитите обаче да се омаловажи негативността в определени ситуации, може да навреди и то сериозно. Ново изследване показва, че вглъбените в себе си хора, които не демонстрират емоции, страдат от ускорен пулс.

Сдържаност

Най-важното е да се разграничи подходът, който трябва да имаме в определени ситуации. Когато ситуацията е извън контрол, именно хладнокръвието е ключът към справянето с нея. Ако обаче притежаваме необходимата сила да контролираме нещата, то това е точно обратното.

Така например, ако ваш близък се разболее тежко, изпускането на нервите може само да влоши нещата, тъй като вие нямате необходимите средства, с които да промените нещата. Но ако имате проблем в работата си заради собствени грешки - нещо, което можете сами да контролирате, сдържането на емоциите само може да навреди и да доведе до депресия. Решението е да погледнете проблема очи в очи и да се справите с него.

Емоции

Друг фактор, който е доказателство за това, са световните нации. Така например италианците, испанците и други известни с темперамента си нации доказано живеят средно с по две години повече от интровертните британци, например.

Традиционната сдържаност се отразява сериозно на тяхното психическо и физическо здраве. А в противовес - бурното изразяване на негативните емоции е ключов фактор за дълготрайно здраве.

От всичко това излиза, че сдържането на емоциите, особено негативните, е изключително вредно. Затова просто бъдете себе си и реагирайте според нуждите си.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
М.Иванова
М.Иванова
04.11.2013 17:57
Абсолютно съм съгласна с гореизложените факти,почти всички страшни заболявания на 21-ви век са плод на дълго подтискани емоции.
2
1