Лечебни процедури при болни очи

Очни проблеми

На всяка болка и неразположение е добре да обръщаме подобаващо внимание – понякога нищо и никакво парене в очите, например, може да говори за нещо доста сериозно.

Всъщност трябва да внимаваме при проблем с очите – най-добре е да се обръщаме към лекар, но има и няколко народни метода, които могат да ни помогнат в различни неразположения.

Ако имате възпалени очи – нарежете на много ситни парчета картоф, след което го наложете на слепоочията си. След не повече от час махнете превръзката. Друг вариант при същия проблем е да покривате очите си с топъл компрес мляко преди лягане. За измиване на очите използвайте отвара от лайка, разбира се изстинала.

Очни прегледи

Ако е възпален слъзният канал, направете си отвара от следните няколко съставки – борови връхчета, очанка, жълт кантарион, камшик и листа от живовляк. От всички билки вземете по 50 г и разбъркайте.

След това сложете 2 с.л в 500 мл вряща вода и оставете да поври десет минути. След като мине времето и отварата вече е изстинала, прецеждате и пиете три пъти дневно по 75 мл преди храна.

Ако страдате от конюнктивит, можете да приложите следната процедура – в продължение на три дни правете компрес с предварително смлени листа от слез. За подобряване на зрението, народната медицина препоръчва да похапваме повече жито. Освен това е добре да си правим следните две отвари:

- Варите 2 с.л стръкове очанка в половин литър вода. Варенето продължава 5 минути, след което прецеждате. Тази отвара трябва да пиете 4 пъти през деня – преди храна, а количеството е 75 мл.

Очанка

- Друга рецепта за подобряване на зрението се състои от ситно нарязани корени от аир, които трябва да залеете с чаена чаша гореща вода. Покривате отварата и я оставяте така 2 часа. След това прецеждате и пиете по четвърт чаена чаша половин час преди хранене. Правите го три пъти на ден.

Ако усетите, че на окото ви излиза ечемик, можете да си направите компрес от лайка. Препоръчително е всеки ден да правите упражнение за очите. Включват метод на концентрация, както и раздвижване на погледа.

Методът на концентрация ви задължава в продължение на 60 секунди да се взирате в една точка. С всеки ден увеличавайте времето. Упражненията включват поглед нагоре, надолу и после на двете страни, като същественото е да не си движите главата.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари