Противоракови храни

Противоракови храни

Ракът е заболяване, което по-лесно може да се предотврати, отколкото се лекува. Това става най-лесно чрез многото храни, които имат противоракови свойства. Те могат успешно да помогнат на организма да се бори с раковите клетки.

Суровите храни са най-мощното оръжие за борба с коварното заболяване, тъй като са особено богати на хранителни вещества. Поради това е добре да се включат в големи дози в дневното меню.

Ето кои са храните, които най-активно биха помогнали за предотвратяване на проблема:

Домати

Техните противоракови свойства бяха установени сравнително наскоро. В тях се съдържа ликопен - мощен антиоксидант, превъзхождащ витамин А и бета-каротин.

Моркови

Моркови

Изключително богат на бета-каротин, той успешно се бори с рака. Сокът от моркови е най-препоръчителен при рак на гърдата. При процеса на получаване на сок обаче се губят ценни хранителни вещества и влакна. Затова е желателно да се консумират и цели моркови.

Цитрусовите плодове

Всички цитруси съдържат биофлавоноиди. Те повишават антиоксидантната активност на витамин С.

Лук и чесън

Чушки

В чушките се съдържа вещество, което безпроблемно неутрализира канцерогените, които се съдържат в пушеното и консервирано месо и риба. Червената чушка е и източник на бета-каротин.

Лук и чесън

Когато се консумира, чесънът се свързва с токсините и да ги отстранява от тялото. Лукът има подобно действие, макар и в по-малка степен. И в двата зеленчука се съдържа вещество, имащо което има силно детоксикиращ ефект.

Соеви продукти

Соя

Соята и продуктите направени от нея - тофу, темпе, мисо и соев сос, могат да предотвратят разпространението на злокачествените клетки. Те също така съдържат изофлавони и фитоестрогени, имащи антитуморно действие. Също така соевите храни намаляват токсичните ефекти на лъчева и химиотерапия.

Кафяви водорасли

Те съдържат мощни антиоксиданти, но това не е най-доброто. То е голямото количество йод, така необходим за щитовидната жлеза. Тя регулира метаболизма на глюкозата в кръвта (енергия). Когато производството на енергия намалява, метаболизмът на кръвната захар също се променя и създава благоприятни условия за появата на рак.

бадеми

Бадеми

В тези ядки се съдържа естествено цианоподобно вещество, което е смъртоносно за злокачествените клетки. Още древните народи са открили способността на вкусните бадеми и кайсиеви ядки да потискат развитието на рак.

Семена

Семената съдържат лигнани, наричани още фитоестрогени. Тези съединения имитират действието на хормона естроген и спомагат за премахване на излишния естроген от организма.

Храни, съдържащи бета-каротин

Това са портокали, лимони, пъпешите и дините, манго, папая, домати, червените, жълти и зелени чушки, морковите, зелето, броколите, спанакът, тиква, сладките картофи, кайсиите и прасковите.

Семейство кръстоцветени

Това са всички броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, кресон и други зеленчуци. Те имат високо съдържание на индоли, които стимулират образуването на мощен антиоксидант - ензима глутатион пероксидаза. Също така, инодолините инактивират излишния естроген, който може да предизвика рак и по-специално тумори на гърдата. От друга страна тези зеленчуци са изключително полезни и поради високото си съдържание на витамин С са също мощен антиоксидант.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари