Забранени храни за бременни

Хранене при бременност

По време на бременността има няколко вида храни, които не е желателно да похапвате или по-скоро трябва да консумирате с особено внимание. Забранени са всякакви алкохолни напитки, както и кофеинът. Ако имате непоносимост към някоя храна, тя също спада в забранените храни.

Хранете се пълноценно и с разнообразна храна – това е най-важното. А ето и списък с някои храни, които не се препоръчват на бременните, и какви са причините за това:

- Меките сирена не са подходящи заради риска от листериоза. Всъщност рискът това да се случи е определян като минимален, но все пак е добре да внимавате. Това повече носи риск за бебето, което расте във вас. Всъщност всякакви продукти, които не са минали термична обработка, не са подходящи – включително и суши.

Бременна жена

- Сурови или недоварени яйца (рохки) – приготвяйте си яйцата напълно сварени или изпържени. Да се внимава с майонезата, която се приготвя със сурови яйца, има риск от салмонела. Всякакви дресинги, в които се използват сурови яйца, също не са препоръчителни по време на бременност. Внимавайте също и с десертите, в които яйцата не преминават термична обработка.

- Субпродукти – например дробчета. Макар че много хора обичат да ги похапват, не са препоръчителни за бременните жени, тъй като се смята, че в тях се отлагат добавките, с които са хранени животните. Знаете, че в черния дроб се съдържа голямо количество ретинол, а предозирането с него може да бъде опасно.

- Риба, в която се съдържа живак – кралска скумрия, акула и др. Наблягайте на риби, в които живачното съдържание е ниско – консервирана риба тон, сом, сьомга и др.

Бременни

- Нетрайни и меки колбасикренвирши, наденици и пр. Ако ви се похапва твърде много, можете да си купите, но е задължително да ги подложите на термична обработка. Солената риба също не е подходяща.

- Миди – от всички морски дарове, това е храната, с която една бременна жена трябва да бъде особено внимателна и като цяло да избягва.

- Избягвайте най-ранните зеленолистни зеленчуци през пролетта.

Ако до този момент не сте обръщали внимание на хранителните си навици, вече ще се наложи да го правите. Не забравяйте, че сега носите отговорност не само за себе си, но и за вашето бебче. Хубаво е да похапвате умерено топли храни – да не са студени или горещи, да не избягвате храненето, щом почувствате глад и в същото време да не прекалявате с количеството.

Захарта не е най-добрият съветник, така че я ограничете. Плодовете и зеленчуците, които консумирате сурови, трябва да измивате много добре. Хубаво е да ограничите и газираните напитки и не забравяйте да поглеждате годността на продуктите, които си купувате.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
nasko
nasko
14.01.2014 02:42
Егати тъпотиите
1
1
цвети
цвети
13.11.2013 15:01
всичко това ми се струва прекалено осбено за кренвиршите и за топлото и студеното да не говорим че и другазде пише и се забраняват и още куп ненужни неща хора това все пак са цели 9 месеца не два не три!
2
2
аз
аз
11.11.2013 15:06
глупости
1
0