ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ботокс лекува силно главоболие

Ботокс лекува силно главоболие

Ботокс

В Норвегия учени са открили начин да помогнат на всички хора, които страдат от силно главоболие. Главоболието, за което специалистите са открили лек, е всъщност рядко срещано – то е толкова силно и непоносимо, че дори се случва страдащите да се опитват да сложат край на живота си.

Според Световната здравна организация в подобно състояние изпада един на хиляда мъже. Това състояние най-често се появява при хора, които са над 20-годишна възраст. Спазмите, които причинява главоболието, са всъщност доста кратки, но пък са силни и болезнени. Всъщност до днес традиционната медицина не е открила начин да помогне на тези хора.

Част от страдащите опитват да намеря спасение в различни лекарства, които са предназначени да успокоят обикновената мигрената, дишат кислород чрез маска и пр. За съжаление нито един от методите не успява да им помогне.

Мигрена

Изследователят Ерлинг Тронвик, който работи в Норвежкия университет за естествени и технически науки, смята, че подобно главоболие е истинско изпитание за пациентите, както и за лекарите.

Екип от специалисти, включително и Тронвик, предлагат нов вариант за лечение на това състояние. Механизмът, който специалистите са разработили, на външен вид прилича по скоро на пистолет, който има много тясно дуло. В този т.нар. пистолет е поставен ботокс, който иначе се използва за козметични процедури.

Ботоксът е познат на хората като един от начините пластичните хирурзи да изглаждат бръчки по лицата на своите пациенти – той успява да блокира нервно-мускулните импулси. През 2010 година ботоксът е одобрен в Англия и САЩ за лечение на главоболие.

Лечението на състоянието е следното - „дулото“ на пистолета се вкарва в носа, за да достигне синусите, зад които има разположени нервни възли. Учените са предположили, че ако тяхната работа „се изключи“, непоносимото главоболие ще спре и се оказват прави.

Процедурата отнема не повече от 30 минути, а ефектът е с продължителност между 3 и 8 месеца. След това пациентите се нуждаят от нова инжекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати