ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Болки под мишниците

Болки под мишниците

Подмишници

Болката под мишниците е доста рядко срещана, но и доста неприятна. Най-честата причина за нея са подутите лимфни възли.

Обикновено мястото, където се появят подути лимфни възли, подсказва заболяването. Именно те са тези, които първи реагират на дразнения отвън. Реакцията се изразява в промяна на структурата на възела. На тях трябва да се обръща сериозно внимание, тъй те може да са симптом и на сериозни болести.

Функцията на лимфната система е по-скоро защитна. Във възлите съзряват лимфоцитите, активно участващи в имунната защита на организма. Именно те са местата, където появилият се болестен процес спира.

Болки под мишниците

Обикновено мястото на подутия лимфен възел подсказва и причината за заболяването. Един от тях е този под мишницата. Ако жената има възпаление или тумор на млечната жлеза, ще се подуе лимфният възел под мишницата. При мъжете подобно подуване е в резултат отново на възпаление.

При възпалителните болести във възлите се струпват много микроорганизми и започват да се делят. Затова лимфните възли се увеличават. Понякога в тях може да се натрупа и течно съдържание - вода или гной.

Отстраняването на проблема става чрез перорален прием на противовъзпалителни и мазане с лекарства, които да отпушат мястото. Нерядко обаче се налага хирургическа намеса. Лошото в този случай е, че мястото остава предразположено към подобни усложнения и най-вероятно подобна интервенция за отпушване на възела ще се налага на няколко години.

Лимфни възли

Предразположени към подобно подуване на лимфните възли са хора с по-слаб имунитет или с хронични заболявания - диабет, исхемична болест на сърцето. Подобно запушване обаче може и да се причини и от неправилно и агресивно обезкосмяване на мястото, както и от определен външен натиск, удар, т.н..

Наличието на болка в подмишничната ямка рядко може да в и в резултат на счупване на кости на предмишницата или на ребро, фибромиалгия, киста, травма на подмишницата, абсцес, целулит, след операция, тромбоза на дълбоките вени на ръката, периферна невропатия, вирусна инфекция и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Нина
Нина
16.07.2014 17:23
Последно- болят или не
8
1
Хипократ
Хипократ
12.11.2013 11:41
Не си права, Таня, ама много не си права! Първо, в повечето случаи възпалените и подути лимфни възли са болезнени на опипване. Ако не са болезнени и подуването продължава по-продължителен период от време, най-добре е да се обърнете към специалист- онколог, защото могат да са сигнал за онкологично заболяване. Второ, четох, четох, но никъде в статията не видях да препоръчват антибиотично лечение. Това, което се препоръчва, е прием на противовъзпалителни препарати и консултация с лекар. Та, както вече казах, не си права, Таня!
14
2
Таня
Таня
12.11.2013 11:00
Пълна глупост! Лимфните възли не болят. Най-грешното лечение е с антибиотици.
3
12