Билки за оросяване на мозъка

Пиене на Чай

Правилното оросяване на мозъка ни осигурява свеж и разсъдлив ум. През годините той губи гъвкавостта си, поради което трябва да го стимулираме с подходящите билки.

Учени и лекари са изследвали действието на посочените по-долу билки, както върху здрави хора, така и върху хора в различен стадий на деменция и Алцхаймер.

Гинко Билоба

Гинко билоба. Дървесният екстракт "гинкго билоба" се превърна в една от медицинските новости в Западна Европа и най-често употребяваната билка за подобряване на паметта.

Брахми

Предназначението ѝ е да подпомага запазването на паметта и концентрацията. Доказано е, че гинко билоба може да регулира циркулацията на кръвта, като по този начин запазва постоянния приток на кръв към мозъка.

Зелен Чай

Проучванията доказват, че билката е подходяща както за здрави хора, които просто искат да подсилят паметта си, така и при хора в ранен етап на болестта на Алцхаймер.

Жен Шен

Зеленика. От зелениката се извлича вещество, повишаващо оросяването на мозъка. Достатъчни са едва 30 или 60 мг от екстракта за подобряване симптомите на деменция и Алцхаймер.

Брахми (Bacopa monnieri). Тази билка намира широко приложение в аюрведическата медицина. Тя често се препоръчва за подобряване функциите на мозъка и за засилване на паметта и концентрацията.

В нея има така важните бакозиди А и В, които имат функцията да стимулират белтъчната активност и синтез на мозъчните клетки, като по този начин подпомагат възстановяването им.

Зелен чай. Изключително богат на антиоксиданти, зеленият чай има още флавоноиди и терпеноиди в състава си.

Тези химични вещества доказано имат благотворно въздействие върху хора със сърдечни заболявания и инсулти.

Като цяло обаче, консумацията на зелен чай забавя стареенето на мозъка и стимулира оросяването му, както и имунната система.

Американски женшен. Също често препоръчван, женшенът подобрява паметта като увеличава притока на кръв към мозъка.

Въпреки че се смята, че са безвредни, големите дози от някои билки са абсолютно непрепоръчителни.

Ако смятате, че имате определени проблеми или просто искате да засилите паметта си, то най-добре се консултирайте с вашия лекар за необходимите дози. Ако е необходимо, той ще ви назначи и изследвания.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
четяща
четяща
24.11.2013 15:15
Да, ама не!
Сякаш свършиха българските билки, та се кланяме на чуждите.
Доказано е, че билките и водата имат най-силно въздействие върху коренните жители на една земя.
За това - не се заблуждавайте с аюрведични, индийски и незнам още какви чуждоземни извлеци, билки, корени и тем подобни!
12
4