Чемерика - билката, която лекува косопад

Чемерика

Народната медицина у нас предлага решение на всеки здравословен и козметичен проблем. Въпреки това за начините на третиране на косопад се знае все още твърде малко.

Чемериката е сред най–популярните билки в народната медицина на България. Налице са редица сведения, че тя е помогнала в много случаи на гнездови косопад. В миналото лечителите са я използвали за приготвяне на мехлеми против въшки и краста.

Повечето билки, които стимулират растежа на косата, са отровни. Това се отнася с пълна сила за чемериката, която е може би най-силно токсична, дори при външно приложение. В големи количества може да доведе и до смърт. Поради това следвайте тези правила:

- Съдът, в който ще се вари билката, да не се използва за други цели. Вари се в проветриво помещение, за да не се вдишват парите.

косопад

- Най-добре използвайте водни екстракти (отвари и запарки), защото проникват в по-малка дълбочина от спиртните и маслените.

- При нанасяне на готовия лосион се пазят очите и носа.

- След процедурата ръцете се измиват добре.

- Билката и готовите отвари се съхраняват в бутилки и пликове с надпис, на място недостъпно за малки деца.

Рецепта: 1 ч.л. изсушени корени от чемерика се кипват в половин литър вода и се оставят да се запарят за два часа. Течността се прецежда и се втрива в корените на косата. Оставя се 30 минути и се отмива.

Билка чемерика

Процедурата се повтаря два пъти седмично в продължение на един месец.

По 50 г корени от чемерика, бръшлян и коприва се смесват в купичка. В огнеупорен съд се смесват 2 с.л. от билките с винен оцет. Поставят се на тих огън за 10 минути. Когато течността изстине, се прецежда и се втрива в кожата на главата, през ден. Оставя се да престои 5 минути, след което се измива обилно с натурален шампоан и хладка вода.

Преди да предприемете подобно лечение, отново имайте предвид, че чемериката и всички препарати, получавани от нея, са силно отровни. Пазете главно очите и носа, през които може да проникне. Последиците от натравяне с тази билка в много от случаите са фатални.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари