Аржентина открива център по хранителни разстройства

Булимия

Анорексията и булимията са изключително опасни хранителни разстройства – все повече хора в световен мащаб се разболяват, а голяма част от тях никога не се възстановяват напълно.

Веднъж попаднали в тази въртележка, излекуването се оказва доста трудно – отнема дълго време, а най-сложен е процесът на приемане на това, че си болен, обясняват специалистите.

В Латинска Америка вече започват да изграждат специални центрове по хранителни разстройства, с цел да помогнат на всички, които са пострадали от тях. Първият такъв център е открит в Аржентина.

Оказва се, че в световен мащаб анорексията е изключително сериозен проблем – твърди се, че това е заболяването, което най-често свършва с фатален изход в психиатрията. Според психиатъра Омар Алва Лилуе, от анорексия умира всяка пета жена до 35-годишна възраст, която се е разболяла.

Десет на сто от страдащите от хранителни разстройства слагат край на живота си. У нас също има подобни тревожни резултати. Специалисти в областта смятат, че около 150 хиляди души страдат от хранителни разстройства.

Стомашно Разстройство

Но проблемът не е свързан само с излекуването на болестта – много трудно се оказва за болните да признаят, че в действителност имат подобен проблем.

Поради тази причина специалистите твърдят, че има още много хора, които не осъзнават и признават своето състояние, като заради това са останали извън обявената статистика.

Макар че често са подценявани, хранителните разстройства действително са сериозен проблем. Специалистите съветват да не се затваряме в себе си, ако страдаме от подобно заболяване. Според тях консултацията с психолог може значително да помогне, особено ако вземем мерки в един по-ранен етап от болестта.

Доскоро хранителните разстройства са били основно свързани с жените, но мъжете не са застраховани. Всъщност според изследване един на всеки трима младежи стига до крайности и спира да се храни нормално с цел да изглежда добре. Тийнейджърите са най-застрашени от хранителни разстройства, предупреждават специалистите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати