Шок! Аспартамът не бил вреден

Аспартам
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Аспартам представлява нискокалоричен изкуствен подсладител. Открит е случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, докато търсел нов медикамент за язва. Разливайки от веществото извън контейнера и лизвайки след това пръстите си, той усеща сладкия му вкус.

При последвалите изследвания станало ясно, че новият продукт е 200 пъти по-сладък от захарта. Употребата му в хранителната индустрия започва през 80-те години. Аспатамът е известен още като Е 951. Използва се масово като подсладител в газирани напитки, в прахчета, сладкиши, както и в някои медикаменти.

Съвсем наскоро Европейският орган за регулация на храните заяви, че аспартамът е безопасен и не представлява заплаха за здравето. До момента редица медицински изследвания поставяха тази му безопасност под съмнение.

Научните ръководители заявяват, че аспартамът е безопасен за консумация в определени граници. Дневната доза, която е безопасна, е около 40 милиграма на килограм телесно тегло. Това е равно на около 2800 милиграма за възрастен с нормално тегло. За дете до 3 години дозата е до 600 милиграма. Подсладителят е опасен за здравето само за хората, които страдат от рядкото генетично заболяване фенилкетонурия.

Подсладители

Въпреки уверенията на учени и организации, много хора са скептични към подобно уверение за безопасността на аспартама. Той е съставен от фенилаланин (50%, аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Много учени и до днес смятат, че тази смес е химична отрова и изобщо най-опасната добавка към храните.

Доказани са около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки. Болестните прояви са от леки до по-сериозни, като главоболие, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи.

С тези симптоми се характеризира наричаната от лекари "аспартамна болест”.

Истината за това полезен или вреден е този продукт не може да бъде изяснена напълно. Това е така, тъй като този подсладител е много по-лесен и евтин като добавка към масово продавани продукти на пазара. А големите компании нямат интерес истината да излиза наяве.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати