ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Тютюнопушенето ни предразполага към артрит

Тютюнопушенето ни предразполага към артрит

Тютюнопушене

Наскоро проведено проучване в Швеция показва по неоспорим начин, че освен останалите вреди, които нанася на организма, тютюнопушенето е отговорно и за една трета от случаите на ревматоиден артрит.

Спрямо резултатите от него става ясно още, че гените са отговорни само за половината от случаите на болезненото ставно заболяване, а пушенето за 30 % процента в зависимост от някои фактори.

В проучването участие взели участници, които били наблюдавани в продължение на 20 години. Те пушели средно по 20 цигари на ден. Установено било, че те били 2.5 пъти по-предразположени да имат позитивен резултат на тест за антитела (ACPA), свързани с ревматоидния артрит.

След тази констатация било направено друго проучване, при което се оказало, че 35% от най-заклетите пушачи имали артрит, като цигарите били отговорни за 1/5 от случаите на болестта. При генетично предразположените хора пък цигарите играят роля в 55% от случаите. Ако обаче човек се откаже от вредния навик, рискът от появата на ревматоиден артрит намалявал.

Цигари

При проучването наяве излиза и друг плашещ факт. Пушенето само дори на две цигари дневно е способно да увеличи риска от артрит при жените. При тях е възможно това развитие на артрита да се наблюдава и до 15 години след отказването от тютюнопушенето.

Жените, които пушат в продължение на около 25 години, има два пъти по-голям риск от развитието на заболяването в сравнение с тези, които са пушели само няколко години.

За да се избегнат подобни последици от вредния навик, учените съветват жените, които пушат, да увеличат набавянето на витамин D, под формата на добавки или редовно излагане на слънчева светлина, но не и в часовете, когато слънцето се смята за опасно.

Ревматоидният артрит е системна автоимунна болест. Тя причинява хронично възпаление на ставите. Може да засегне както тъканите около тях, така и други органи в цялото тяло. Симптомите се появяват и изчезват в съответствие със степента на възпалението в тъканите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати