ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Доказано: Стресът води до инфаркт!

Доказано: Стресът води до инфаркт!

Стрес
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Стресът, който съпътства живота ни неминуемо се отразява и на здравето – разболяваме се често, а депресивните състояния стават все по-често срещани. Не по-рядко срещан и по-малко опасен е и инфарктът, който покосява без никакво предупреждение. Британско проучване потвърждава, че именно стресът, на който ежедневно сме подложени, е основен причинител на инфаркта.

Учените смятат, че генът на стреса е свързан с по-висок риск от инфаркт, както и от заболявания на сърцето. Според специалистите хората, които страдат от някакво сърдечно заболяване или генетично изменение са с 38 на сто по-застрашени от инфаркт, отколкото тези, които нямат подобни симптоми. Изследователите са взели предвид и различни фактори като тютюнопушене, затлъстяване, възраст, липса на движение и др.

Специалистите са категорични, че ако постоянно прилагаме техники, с които да овладяваме стреса, това ще ни помогне да намалим риска да ни покоси инфаркт. Разбира се, учените не пропускат да споменат, че освен избягването на стрес, трябва да се приемат необходимите медикаменти за по-голяма сигурност.

Според доктор Редфорд Уилямс, който работи в Медицинския университет в Дюк, фактът, че учените са установили, че генът на стреса е свързан с инфаркта е голяма крачка напред.

Стресирана Жена

Следващата стъпка, към която учените ще се стремят е да успеят да идентифицират според генотипа, онези които имат висок риск от развитие на каквото и да е сърдечно заболяване. След като и това стане факт, ще могат много по-рано да се взимат мерки и да се лекуват пациенти със сърдечно-съдово заболяване.

Според изследването един на десет мъже, както и 3 на сто от всички участвали жени имат някаква генетично изменение, което е свързано с лош контрол на стреса. В проучването участие са взели общо 6000 души.

Учените съветват да започнем да правим малки промени в живота си, за да не пострадаме от някое заболяване. Като начало можем да променим начина си на хранене, да започнем балансирана диета, както и редовно физическо натоварване.

Тези на пръв поглед съвсем малки изменения в нашето ежедневие ще ни помогнат да започнем да се чувстваме по-добре и нивата на стрес определено ще намалеят. Ако тревогата ви е постоянна и промените не ви помагат да я намалите, най-добре се обърнете към специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати