Генезис на мъжкото начало

Мъже и жени

Преди доста години в медицината за пръв път се наблюдава интересно явление. Сестри на 19-годишна възраст се обърнали към лекарите във връзка с това, че нямали менструация. Натрупаните още по онова време знания в областта на генетиката позволили да се определи, че девойките всъщност се явяват младежи.

Подобно явление се наблюдава, когато върху една от женските полови Х-хромозоми „прескочи” ген на мъжкия пол. Така се получило наименованието „Секс регион Y” (Sry – Sex Region Y) - област на мъжката полова хромозома Y. Когато има мутация в този ген, се раждат момичета с мъжки набор хромозоми ХY. Той е необходим за формирането на мъжките полови жлези, в които се развиват мъжките полови клетки. Процесът се състои от няколко фази.

Факт е например, че едва накрая зрелите клетки се обзавеждат с необходимите им за движение опашки. По време на своето развитие те имат кръгла форма, поради което експерименталният им пренос е получил наименованието ROSI, или инжектиране на кръгли сперматиди. Операцията се използва за експериментално за оплождане на яйцеклетки, както и получаването на биологично потомство от мутантни самци.

ДНК

Спрямо споменатия метод, наскоро в Хавайския университет решили да разгледат колко гена са необходими за развитието на плодовити кръгли сперматиди. Спрямо проведените опити станало ясно, че на „Секс регион Y” е необходим само един допълнителен ген - Eif. Той е този, който кодира белтъчния фактор еукариотна инициация - организмите, чиито клетки имат ядро.

Станало ясно още, че мутациите именно в посочения ген при момчетата води до поява на преждевременно полово съзряване. Така на осемгодишна възраст започват да растат пенисът и окосмяването в слабините, както и други ранни прояви на „мъжественост”.

За да спрат този процес, учените изключили гените Sry и Eif при опитните мишки. Това обаче довело до спиране на клетъчното деление, което е необходимо за нормалното развитие на сперматозоидите. Поради това мишките се оказали безплодни.

Мъж

Единствено методът „асистирана репродукция” (ROSI) помогнал на специалистите да получат оплодени яйцеклетки, пренесени в матката на сурогатни самки. Три седмици по-късно се родило здраво потомство, способно да създаде свое.

Постижението определя нова насока в развитието на регенеративните терапии. Раково болни пациенти често дават сперма и яйцеклетки за използването им след преминаване на курс по лъче- и химиотерапия. Сега става ясно, че подобни клетки могат да се получат и с помощта на препрограмиране на кожни фибробласти и получаването на индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те могат да се анализират за наличието на определени ракови мутации и други геномни аномалии и така да се получи здраво потомство.

За момента подобни предположения са чиста фантастика. Факт е обаче новото разкритие, че причината за развитието на мъжкия зародиш е женският. Всеки ембрион до два месеца в утробата на майката се формират като женски, тъй като женският пол еволюционно се явява първи. Тепърва предстоят още хиляди интересни констатации.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати