Измислиха нов метод за лечение на цироза при хепатит C

Цироза
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Нов метод на лечение може да забави развитието на цирозата на черния дроб при заболелите от хроничен хепатит С. Група изследователи от японския държавен Институт за естествени науки (Рикен) смятат, че са разработили революционно ново лечение.

Специалистите обърнали сериозно внимание на протеина NS3, който присъства при размножаването на вируса хепатит С. Установено е, че това е протеинът, който предизвиква симптомите на цирозата на черния дроб. Най-общо тези симптоми са замяна на тъканите на дроба с по-плътна и такава, която не може да изпълнява нужните функции.

За да се установи това, учените са провели експеримент – в хода на изследването са били включени мишки. Гризачите били болни от хепатит, а специалистите са инжектирали в тях антитела, чиято цел е да потискат въпросния протеин NS3.

След проведени проучвания става ясно, че експериментът е бил повече от успешен – темповете на уплътняване на черния дроб са намалели с 25 на 100.

Ръководителят на изследването Шоити Коджима отбелязва, че това е истинско постижение за науката, тъй като тези данни ще помогнат да се разработи метод за спиране изцяло дейността на белтъка NS3.

Хепатит С

След това ще може да се създаде технология за лечение на различни тежки и коварни болести, каквато е рак на черния дроб. Официалната статистика сочи, че в Япония повече от 80 на сто от страдащите от рак на черния дроб първо са заболели от хепатит С или друго заболяване.

Преди време отново група японски изследователи твърдяха, че са намерили начин да възвърнат в напълно здраво състояние дроб, който е поразен от цироза. Изследователите от Медицинския университет в Сапоро твърдяха, че до няколко години новото лекарство ще може да се използва от всички нуждаещи се и ще се пусне на пазара.

При цироза черният дроб спира да изпълнява основните си функции – престава да произвежда жизненоважни белтъчини, постепенно се свива до твърда топка.

Алкохолът е изключително вреден за черния дроб, тъй като при разграждането му се отделя ензим на отровното вещество ацеталдехил. Този ензим от своя страна разрушава дроба и в клетките му започват да се образуват мастни тапи.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати