ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Добри и лоши мазнини в тялото

Добри и лоши мазнини в тялото

Тлъстини
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Човек най-общо казано има в своето тяло два типа мазнини – кафяви добри и лоши бели мазнини. С течение на годините добрите мазнини започват да забавят действието си и това пречи на бързото сваляне на килограми.

Хората, които са на средна възраст, обикновено имат проблем със свалянето на килограми, тъй като техните кафяви мазнини произвеждат значително по-малко топлина в тялото. Това от своя страна забавя изгарянето на белите и т.нар. лоши мазнини.

Белите мазнини са добре познати - те са разположени под кожата на бедрата и на корема и са получени в резултат на прекомерното количество храна и малкото движение. Функцията на кафявите мазнини е да произвеждат топлина в тялото. По този начин метаболизмът на човек се забързва и съответно се изгарят белите мазнини.

Затлъстяване

Известно е, че докато бебчетата са в утробата на майката, около раменете им има кафяви мазнини – те спомагат за поддържането на постоянна температура, след като дойдат на белия свят.

При последното си проучване японски учени са установили, че с напредването на годините производството на топлина от кафявите мазнини спада драстично. С други думи кафявите мазнини намаляват своята дейност, вследствие на което се намалява и изгарянето на белите мазнини под кожата.

Изследователите от Университета в Япония твърдят, че хората на по-зряла възраст трябва да бъдат много по-стриктни в спазването на диетите си от останалите – не бива да пропускат хранене или да променят диетата.

Спорт

Спортуването също е не по-малко важно, напомнят специалистите – по-зрелите хора трябва да тренират два пъти повече от останалите. Учените дори препоръчват серия от упражнения, които да се правят пет пъти седмично около 40 минути на ден.

Не бива да се забравя също, че еднообразната храна не е добър съветник на добрата фигура. Не изключвайте напълно жизненоважни храни от менюто си.

Освен това много дългите периоди на гладуване само ще попречат на здравето ви. Подбирайте разнообразна храна и не пропускайте тренировките – това е най-лесният и полезен начин да поддържаме фигурата си в идеална форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати