Да помогнем на болното гърло с драка

Болно Гърло

Зимният сезон традиционно носи със себе си и доста вируси и настинки. А ако зимата е топла, каквато се оказа тазгодишната, нещата стават още по-сериозни и предпазването от грипните състояния почти невъзможно.

Един от първите симптоми на грипа е болното гърло. Предлагаме ви да използвате билки, за да се възстановите бързо и по-конкретно билката драка. С нея можете не само да успокоите болките в гърлото, но и ще облекчите кашлицата -драката успокоява спазмите при кашлица, действа отхрачващо и противовъзпалително.

Всъщност драката може да се използва не само за кашлица, бронхити и болно гърло, ефикасна е при кожни заболявания и хипертония. Но все пак нека се върнем на зачервеното и болезнено гърло – за да се излекувате, нужно е да си приготвите отвара от билката.

За нея ще са ви необходими около една супена лъжица от плодовете на растението, които ще залеете с 500 мл вряща вода. Оставете отварата за няколко минути настрани от котлона. Трябва да пиете от нея преди храна по една чаша.

Ако нямате възможност всеки път преди храна да пиете от билката, можете да си сварите чай. Необходими са ви 250 мл вода и 1 ч.л от плодовете на драката. Варите плодчетата във водата пет минути и отдръпвате от котлона.

Драка

Следва да прецедите чая и да му добавите пчелен мед на вкус. Чаят се изпива наведнъж. Рецептата по-горе, обаче, е по-добър вариант за болно гърло - за да имате полза от билката, трябва да пиете отварата често.

В случай, че проблемът вече е слязъл към белите ви дробове и кашлицата ви е суха, предлагаме ви следната рецепта:

Смесете по 50 г от билките драка, мащерка, сладък корен, липа, подбел, риган, волски език, бяла ружа. От сместа се взимат 2 с.л и се запарват в половин литър вода. Оставяте сместа да поври десетина минути на тих огън – за да подейства, необходимо е да пиете три пъти дневно преди храна по 1 чаша. Можете да си подсладите отварата с мед.

Имайте предвид, че големите дози от тази билка могат да ви причинят проблем с бъбреците или стомашно-чревния тракт.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати