Бъбреците страдат от протеинови диети

Дюкан

Знаете, че започването на диета, каквато и да е тя, обикновено крие рискове след себе си. Това се отнася особено за хранителните режими, които ограничават голяма част от хранителните продукти.

Наблягането само на определени храни може и да носи някакъв ефект, дори е възможно той да не е краткотраен, но много вероятно е по този начин да увредите и организма си.

Учени от Испания доказаха, че строгите протеинови диети, които напоследък са доста актуални, могат да увредят сериозно бъбреците. Учените дават за пример хранителния режим на Дюкан – според тях подобни ограничения от храна могат да оставят трайни последици върху правилното функциониране на бъбреците.

Протеинови диети

Изследователите твърдят, че трайното лишаване на организма от фруктовата захар, както и от останалите необходими за неговата нормална функция вещества, нарушават естествения му ритъм.

Испанските специалисти дори твърдят, че протеиновите диети увеличават риска от калциев камък в бъбреците до три пъти. Причината за това е, че нивата на цитрат в урината спадат – това повишава нивата на калции в урината, като предотвратява кристализацията на калциевата сол.

Тези промени в процесите на организма при всеки човек могат да увеличат многократно риска от образуването на камъни в бъбреците, категорични са специалистите.

Бъбреци

След получаването на резултатите от изследването, учените от университета в Гранада съветват всички, които все пак са решили да се подложат на строгия протеинов режим, да бъдат по-внимателни и да следят здравословното си състояние.

Похапването на по-големи количества зеленчуци и плодове, могат да неутрализират ефекта от прекалена консумация на богатите на протеин храни.

Учените ни напомнят, че суетата и желанието да изглеждаме перфектни, не бива да са за сметка на здравословното ни състояние.

Всеки хранителен режим трябва да бъде с мярка и ако усетим някакво неразположение, желателно е да го прекратим веднага, за да не измъчваме организма си и да рискуваме да се разболеем.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати