Рибеното масло уголемява мозъка и ни пази от Алцхаймер

Риба

За да сме здрави и да се чувстваме добре, от изключително значение е да се храним разнообразно. Знаете, че почти няма диетолог, който да смята, че спирането на някаква храна е решение на проблема с килограмите – от всичко с мярка е съветът на повечето специалисти.

Дори да се ограничавате от някакви храни, рибата почти никога не е сред тях – изключително полезна е, а и вкусна и всъщност не причинява никакви вреди при по-често консумиране.

Според скорошно британско проучване консумацията на повече рибни продукти стимулира растежа на мозъка. Освен това се намалява значително и риска от болест на Алцхаймер, потвърждават специалистите.

Според резултатите от проучването хората, които имат по-високи нива на омега-3-мастни киселини в своя организъм, имат по-голям мозък в напреднала възраст. Това според учените ще запази функцията на мозъчната им дейност с една-две години повече, за разлика от тази на хората, които не наблягат на рибните продукти.

Рибено масло

Според британските специалисти най-добре е да се похапва риба поне един път на седмица. За децата се препоръчва рибата да бъде в менюто им два пъти седмично.

Докозахексаеновата киселина (ДХА) е една от основните омега-3-мастни киселини – за нея се твърди, че спомага за това нервните клетки да „комуникират“ помежду си. Специалистите припомнят още, че най-богат източник на тези хранителни вещества са рибите, които са богати на мазнинихеринга, скумрия и др.

Предишно изследване, което беше проведено от учени от Университета в Лойола, Чикаго, твърди, че рибеното масло може да бъде изключително полезно и да защити мозъчните клетки от уврежданията, които се получават от постоянната консумация на алкохол.

Според Майкъл Колинс, който работи в Университета в Лойола, рибеното масло може да помогне на хроничните алкохолици и да защити структурата на мозъка им. Според Колинс дори положителният резултат на маслото да не е особено голям, то поне със сигурност няма да им донесе никакви вреди.

Умствената деградация е неизбежна след употребата на често и голямо количество алкохолни напитки. Според учените рибеното масло би могло да помогне за предотвратяване на този процес.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати