ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да излекуваме бактериален конюнктивит

Как да излекуваме бактериален конюнктивит

заболявания на очите
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Конюнктивитът е едно от най-честите заболявания на очите. Най-общите симптоми на конюнктивита са зачервяване на окото, сълзене, дразнене при мигане, сърбеж на окото и др. При различните видове конюнктивит се прилага различно лечение.

Ако се събудим с подобни симптоми, можем да се опитаме да овладеем неприятното усещане. Направете си отвара от лайка и изчакайте да изстине. След това с помощта на памучно тампонче промийте очите си.

Задължително е да се използвате два отделни тампона за двете очи. Освен лайката можете да промиете окото със специални антибактериални кърпички за очи, които можете да закупите от аптека. Използвайте две отделни кърпички за всяко око.

Причини за бактериален конюнктивит?

Бактериален конюнктивит

Причинител на бактериалния конюнктивит са бактерии, например стафилококи. Те могат да бъдат прихванати от друг човек, който страда от конюнктивит, но биха могли да бъдат и от собственото тяло на пациента.

Симптоми при бактериален конюнктивит?

Това състояние обикновено засяга и двете очи – хората, които страдат от тази форма на конюнктивит, усещат раздразнени очите си. Струва им се, че са сухи и в същото време и двете очи отделят лепкава слуз, от която клепачите често залепват (особено при събуждане).

Лечение на бактериален конюнктивит?

конюнктивит

За да се излекува бактериалният конюнктивит, пациентът трябва да се лекува с мехлеми или очни капки, които съдържат антибиотици и които задължително са изписани от лекар. В нередки случаи специалистите изписват комбинация от лекарства за по-бързото облекчение на състоянието.

Лекарите препоръчват освен мехлемите страдащият да промива очите си с преварена вода и да премахва слузта, която се образува.

Не се препоръчва да се самолекувате с някакви капки, които сте си купили от аптеката без да се консултирате с очен специалист или поне с личния си лекар.

За колко време преминава бактериалният конюнктивит, ако се лекува правилно?

Отговорът на този въпрос зависи от състоянието на пациента, но в най-общ план ви е необходима около седмица, за да се успокоят очите напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати