ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да излекуваме вирусен конюнктивит

Как да излекуваме вирусен конюнктивит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Вирусен конюнктивит
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Чувството на дразнене в окото, последвано от зачервяване, парене и сърбеж подсказват за наличието на конюнктивит. Това представлява възпаление на конюнктивата на окото. В повечето случаи конюнктивитът протича благоприятно, дори може да премине и от само себе си. Възпалението е самоограничаващо се и не нанася трайни увреждания на окото.

Вирусният конюнктивит е усложнение на заболяването. Най-често се среща при инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси. Може да се появи по време на обикновена настинка, хрема или грип. В редки случаи се среща и по-сериозно състояние на вирусен конюнктивит, причинен от herpes simplex. Редки причинители на състоянието са паразити или гъбички.

Лечението на вирусният конюнктивит се определя в зависимост от причинителя на конюнктивита, стадия му, състоянието на имунната система, възраст и придружаващи заболявания. В обичайния вариант се изписва антибиотичен медикамент – капки и/или мехлем. Задължителна е и отлична хигиена на очите.

При наличието на конюнктивит изключително важно е и укрепването на имунната система. Ако се установи, че болестта е възникнала вследствие друга инфекция, се лекува основното заболяване.

При всеки вид конюнктивит продължаващото възпаление може да засегне и роговицата и да доведе до усложнения - кератоконюнктивит, кератит. Това се установява само с биомикроскоп. Ако подобно засягане е налице, част от капките, които най-често се изписват при конюнктивит, са противопоказателни. Вирусният конюнктивит с последващото възпаление може да продължи две седмици, а понякога и по-дълго.

При откриването на конюнктивит може да приложите първа помощ чрез промивка с изстуден черен или зелен чай. Увреденото око се промива с памучно тампонче, обилно натопено в чая. Движенията се извършват от външния към вътрешния ъгъл на окото.

Не допускайте нито капка да попадне в другото око, тъй като така ще заразите и него. След това задължително промийте и другото око, но с друго тампонче, независимо дали ви боли. При появява на гной всекидневно сменяйте кърпите и спалното си бельо.

Конюнктивит

Друг вариант е да промивате очите си с 2-процентен разтвор борна киселина или с бледорозов разтвор на калиев перманганат. Веднага след тези промивки капнете по една капка натриев сулфацил. Капе се във всяко око на всеки час. В някои случаи това е единствено средство, наред с промивките, нужно да се унищожи болестта в зародиш.

Вирусният-, както и бактериалния конюнктивит се смятат за “болестта на мръсните ръце”. Обикновените и задължителни хигиенни правила понижават заболеваемостта. Мийте ръцете си със сапун, не разтърквайте очите си с ръце и винаги използвайте индивидуални кърпи – най-добре еднократните салфетки.

Освен че може да се предаде чрез мръсни ръце, вирусният конюнктивит се предава и по въздушно-капков път. Ако сте били в контакт с болни, е добре в продължение на 2-3 дни сутрин и вечер да капвате аптечен разтвор от натриев сулфацил в очите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest