Противозачатъчните: полза и вреда

Противозачатъчни
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Противозачатъчните са онези малки хапчета, които предпазват от бременност. Но споровете около това дали имат повече положителна или отрицателна роля върху организма на жената, са много и в същото време са противоречиви.

За пръв път противозачатъчните се появяват в САЩ през 1960 година. Съвременните хапчета съдържат само 1.2 процента от хормоните, които са съдържали тогава.

Принципно е научно доказано, че противозачатъчните са полезни, но трябва да бъдат правилно приемани. Ефикасността им стига до 99% и гарантират съвсем малък риск от нарушение на обмяната на веществата.

Прием на Противозачатъчни

Какви са обаче страничните им ефекти? Някои от противозачатъчните водят до напълняване, до променливо настроение или снижаване на либидото. Има данни, че водят до определени видове рак и влияят на способността за зачеване.

Противозачатъчните намаляват риска от рак, особено в предклимактеричния период. Доказано е, че жени, които редовно приемат орални контрацептиви са по-малко застрашени от онкологични заболявания. Ефектът продължава 15 г. след спирането на лекарствата. В същото време обаче също е установено, че при жените, които са пили противозачатъчни повече от 8 години, рискът е нараснал с 22%.

Орални Контрацептиви

Лекарите уверяват, че противозачатъчните намаляват риска от рак на яйчниците с 50%.

Но пък в същото време се увеличава риска от развитие на рак на шийката на матката. Колкото по-дълго се приемат таблетките, толкова рискът повече се увеличава.

Противозачатъчните често водят до загуба на сексуално желание. Дължи се на това, че те възпрепятства изработването на тестостерон, който влияе на либидото.

Оралните контрацептивичесто променят предпочитанията на жените към мъжете. Психолози са открили, че жените, приемащи орални контрацептиви, предпочитат грубите мъже, тип "мачо".

Хапчетата увличава риска от развитие на тромбози, но много малко. Рискът се увеличава още повече, ако сте пушачки.

Срещу напълняването, което предизвикват някои противозачатъчни, лекарите препоръчват да се приемат таблетки с ниско съдържание на естроген.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати