Черните боровинки лекуват десетки болести

Боровинки

Черните боровинки, освен с удивителен вкус, ни изненадват и с многобройните си свойства. Сред древните народи те са били популярно средство за подобряване на зрението и лекуване на коремни болки. Днес учените са открили още десетки болести, с които тези плодчета се борят успешно.

Напълно доказано е свойството на черните боровинки да подобряват зрението. Те се препоръчват на хора, които дълго напрягат зрението си и са принудени да се вглеждат в сумрак и тъмно. Всички шофьори, летци и хората, работещи на компютър, задължително трябва да приемат черни боровинки.

Черните боровинки са на първо място по съдържание на антиоксиданти сред всички плодове и зеленчуци. Те подмладяват организма, тъй като го защитават от свободните радикали - едни от основните виновници за стареенето.

В същото време помагат на организма да изработва хормоните на растежа и отговарят за обновяване клетките на тялото. По този начин възрастните хора, които постоянно употребяват черни боровинки и препарати от тях, могат да разчитат на такива бързи двигателни реакции, както и младите хора.

Приемът на черни боровинки удължава живота, като укрепва кръвоносните съдове. Те са незаменими при диабет, както и за прекратяване растежа и разпространението на туморите.

Ползи от Боровинки

Друга поразителна полза от черните боровинки е фактът, че те могат да се използват като профилактично средство против болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Именно завишеното съдържание на антиоксиданти подобрява работата в тези части на главния мозък, отговарящи за стареенето на невроните.

При проведен експеримент, при приемът на черна боровинка в съчетание с витамин Е, лекарите са спрели прогресирането на катаракта, това така сериозно заболяване, при 97 на сто от хората, участвали във въпросния експеримент.

Малките плодчета на черната боровинка действат благоприятно и на стомаха. Те подобряват микрофлората на червата и понижават и изчистват стомашния сок. Използват се и за лечение на жлъчнокаменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Сушените боровинки и спиртната настойка от тях пък са уникално средство за спиране на диария.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати