Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Риба и ядки са идеалната храна за ума и сърцето

Риба и ядки са идеалната храна за ума и сърцето

Ядене на Риба

Скорошно проучване доказва, че омега-3 мастните киселини предпазват мозъка от различни нарушения, които се появяват с течение на възрастта. Такива са деменцията и загубата на когнитивните способности.

Според изследователите, за да се предпазим, най-добре е да консумираме риба пет пъти за седмицата. В случай, че приемаме хранителни вещества под формата на добавки, можем да намалим приема на риба до два пъти за седмица.

Специалистите акцентират най-вече на факта, че добавките могат да помогнат много на здравите хора, особено на онези, които имат по-голям риск от инфаркт или инсулт или пък имат някакво сърдечно-съдово заболяване. За съжаление няма да окажат въздействие на онези, които вече са претърпели инсулт или инфаркт.

Препоръчва се да консумираме някоя от следните риби – скумрия, пъстърва, сьомга, сардини и др. Ако не сте привърженици на рибата, винаги можете да я замените с друг продукт, в който се съдържа голямо количество омега-3-мастни киселини. Ядките са добър източник, но най-много омега-3 се съдържат в орехите.

Ядки

Омега-3-мастните киселини могат да помогнат като понижават кръвното налягане, намаляват също и опасността от аритмия. Специалистите подчертават, че колкото и полезни да са хранителните добавки, много по-добре би било, ако ги заменим и похапваме риба, вместо да приемаме тях.

Ползата от омега-3-мастни киселини е известна отдавна и е предмет на изследване от различни специалисти. Доказано е, че намаляват нивото на триглицеридите в кръвта, потискат възпаленията, предпазват от депресивни състояния и помагат за премахване на вече започнала депресия.

В рибеното масло има и докозахексаенова киселина (DHA) – за нея е известно, че оказва благоприятен ефект върху развитието на мозъка на новородените бебета.

Учените напомнят, че подхранването на мозъчните клетки на крехка възраст, ще предотврати атрофията на един по-късен етап. Ако хранителният режим е богат на докозахексаеновата киселина, това поддържа по-активен мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest