Лечебната сила на копривата

Лечебната сила на копривата

Яденето на коприва под формата на супа или други ястия, както и отварите от нея, са изключително полезни. Голямото съдържание на желязо в копривата я правят чудесен избор, ако страдате от анемия или имате силни менструални болки. Билката може да помогне и при различни кожни заболявания, за заздравяване на косата и др.

Богата е на витамини С, Е, съдържа голямо количество калий, цинк и хлорофил. Има също високо съдържание на бета-каротин. Най-добре е да използвате пресните листа на копривата – от тях можете да си приготвите чай или гозба. Редовната ѝ консумация ще повиши еритроцитите и хемоглобина в кръвта.

Ако страдате от артрит, опитайте се да натъркате кожата с коприва – ще се получи възпалителна реакция, която временно ще облекчи ставните болки.

Според специалистите причината този метод да облекчава артрита е, тъй като копривата вкарва невротрансмитери в кожата, които успяват да блокират болката. Ето и други ползи на копривата:

- Според проучване антихистаминовите свойства на копривата успокояват симптомите на сенната хрема. Препоръчва се и при сезонни алергии, като обрив от отровен бръшлян или дъб – при това състояние, пострадалият трябва да пие чай от коприва.

Лечебната сила на копривата

- Премахнете пърхота, като всеки път след измиване на косата (след шампоана) трябва да я полеете с отвара от коприва.

- Запекът можете да облекчите, като пиете чай от коприва – тя има слабително действие. Най-добре е да започнете с по-малко количество чай, за да видите какъв ще е ефектът и как ще се чувствате.

- Копривата има и диуретично свойство.

- През пролетните месеци, чай от растението е полезен за прогонване на пролетната умора.

- Чаят от коприва е подходящ и за пречистване на черния дроб от токсините.

Той се приготвя много лесно – загрявате половин литър вода на котлона. След като водата заври, слагате 1 – 2 с.л. коприва и оставяте да се кисне около двадесет минути, но отдръпвате от котлона. След това можете да пиете от отварата на малки глътки – чаят може да се консумира топъл или студен.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати