Солариумите са виновни за половината тумори годишно

Солариум
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
Виж ››

Солариумите са причината за появата на половината тумори в Европа, САЩ и Австралия според изследването на Калифорнийския университет на Сан Франциско и Университета в Кеймбридж.

Данните на изследователите сочат, че 10 000 случая на меланом и 45 000 случаи на други тумори по кожата са предизвикани от редовното посещение в солариумите.

През 2009 година Световната здравна организация обяви уредите за добиване на тен за канцерогенни, като уточни, че излагането на изкуствена светлина още от младежка възраст увеличава възможността от поява на ракови образувания.

Американските и английските експерти са провели проучване сред 490 000 души от 16 страни. Според анкетите солариумите се посещават от 55% студенти, 36% възрастни и 19% деца под 18-годишна възраст. Данните показват, че към солариумите се пристрастяват предимно жени.

Солариуми

Според преценките на учените между 3% и 22% от хората, посещаващи солариуми, са застрашени от риска да развият кожен рак от немеланомен тип, докато опасността от меланом застрашава между 2.6% и 9.4% от излагащите се на изкуствена светлина. И в двата случая най-застрашени от рак на кожата са младите хора.

Марио Сантинами, който е специалист в департамента по меланоми и саркоми в Националния институт за лечение на туморите в Милано, смята, че меланомът, който се получава от ултравиолетовите лъчи на солариума, е по-опасен от рака на кожата, който се получава от слънчевите лъчи.

Слънчева светлина

Ракът на кожата се появява и при генетично предразположение. Учените предупреждават, че е възможно изгарянията, които се появяват от неправилното излагане на слънце, да увредят човешкото ДНК, така че след време клетките да са предразположени към развитието на тумори.

Експертите напомнят, че слънчевите лъчи са много по-полезни за костите и настроението.

Един от най-важните ефекти на слънчевата светлина е стимулирането на синтеза на витамин D, необходим за здравината на костите и противодействието на инфекциозни, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, припомнят западните изследователи.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Спарта
Спарта
26.03.2014 10:45
Глупости на търкалета
0
0