ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Кръвоизливи в очите

Кръвоизливи в очите

Кръволизлив в Окото
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Кръвоизливите в очите могат да бъдат причинени от инфекции или травми, чернодробни проблеми, липса на витамин К в организма, наследствени заболявания, тромбоцитопения, хемофилия, левкемия и др.

Кръвоизливи в очите могат да се получат и като усложнение след направена операция, след някаква травма, при рязко повишаване на кръвното налягане или заради възрастовo изменение в кръвоносните съдове на очите.

За да се установи какъв точно е проблемът и защо са се появили кръвоизливите в очите, трябва да се разбере има ли други симптоми и какви са те – има ли болка, намалено ли е зрението и др. Често хората бъркат разширени кръвоносни съдове със спукан съд. Най-добре е да посетите специалист.

В случай, че зачервяванията са свързани и с напрегната зрителна работа, може да става дума за астигматизъм или далекогледство. Кръвоизливите могат да се дължат и на т.нар. синдром на сухото око. При него те са съпроводени с парене на очите, възможни са и леки бодежи.

Т.нар. сухо око се дължи най-често на задимени помещения, запрашена среда, работа с компютър, употреба на контактни лещи. Възможно е да се появи и вследствие на някакво лечение – използване на капки за глаукома или употреба на хапчета за кръвно налягане.

Очни Проблеми

Зачервяването на окото може да бъде и признак за алергична реакция, особено, ако е придружено с неприятен и почти постоянен сърбеж. Алергията може да бъде заради контакт с определени храни, използване на някакви препарати, козметика или заради домашни животни.

Хипертониците често получават кръвоизливи в очите. При хипертония с тежка атеросклероза, кръвоизливите са сигнал за тревога. Кръвоносните съдове на главния мозък и очите са едни и същи – тоест по-добре е, че се е спукал кръвоносен съд в очите ви, а не в главния мозък.

Потърсете специалист за помощ, в никакъв случай не се натоварвайте физически, опитайте се да не работите в наклонено на една страна положение. Освен това не се препоръчва да използвате гореща вода, докато се къпете.

При неспазване на тези предложения е възможно да се спука съд в главния мозък, което е вече инсулт. Това се отнася особено за онези, които имат силно увредени съдове от атеросклерозата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest