Децата на възрастни бащи са с по-висок риск за аутизъм

Аутисти
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Децата, чиито бащи са по-възрастни, са с по-висок риск от аутизъм, лоши оценки в училище, както и психически разстройства, гласят резултатите от едно от последните проучвания в областта. В доклада на специалистите на JAMA Psichiatry journal се допълва още, че склонността към биполярно афективно разстройство също има връзка с възрастта на татковците.

Ако татковците са на възраст между 20 и 30 години, рискът децата да заболеят от някое от тези заболявания е много по-малък, отколкото ако бащата е над 45 годишен. Учените предупреждават още, че възрастта, на която един мъж става баща, оказва влияние не само на здравословното състояние на неговото отроче, но и социалното му развитие.

Специалистите обясняват, че връзката между диагнозите, поставени на дечицата, и възрастта на таткото се крие в генетични грешки в произвеждането на сперматозоиди. Доктор Брайън Д`Онофрио, който работи в университета в Индиана и е един от авторите на изследването, твърди, че тези резултати истински са изненадали учените.

Той допълва още, че благодарение на това изследване става ясно, че възрастта на таткото е много по-важна, отколкото се смяташе преди. Направени са съпоставки на дечица, чиито бащи са на 24 години, с деца, които имат татковци на 45 години.

Семейство

Смята се, че когато родителят е по-възрастен, рискът от аутизъм при дечицата е 3.5 пъти по-висок, увеличени са и рискът от биполярно разстройство (25 пъти), проблеми с концентрацията (13 пъти), самоубийствени помисли (2.5 пъти).

Изследването е направено с екипи от два университета - университета в Индиана и от Каролинския институт в Стокхолм. Учените направили анализ на медицинските данни на всички хора в Швеция, които са родени между 1973 и 2001 година. Анализът показва, че има пряка връзка между напредналите години на таткото при раждането на детето и психични отклонения при отрочетата.

Сред тях се открояват липса на внимание, шизофрения, биополярно разстройство, аутизъм и др. Учените потвърждават, че са открили и връзка с проблемите на децата в училище, както и връзка с употреба на наркотици.

Всъщност през последните 40 години средната възраст на родителите, които имат деца, непрестанно се увеличава. Ако през 1970 година майките са раждали своите рожби на около 21 – 22 години, то в наши дни възрастта е над 25. При бащите възрастта е над 28 години.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати