Здравословни ползи от карането на колело

Колело

Освен че е най-евтиният вариант за придвижване в населено място, колоезденето има и редица здравословните и козметичните ползи. То спомага изгарянето на калории, намаляването на мазнините в тялото, подобряване на сърдечния ритъм и по-добрата функционалност на белите дробове. Карането на колело укрепва здравето и стяга мускулите, за да имате едно стройно и здраво тяло.

Карането на колело действа най-добре на сърцето. Тази физическа активност понижава нивото на лошия холестерол и се намалява риска от инфаркт. Всяка част на тялото се снабдява с кислород, тъй като стимулира дишането.

Психолозите смятат, че карането на колело, като целенасочената физическа активност има способността да разсейва негативните мисли. И как няма да е така, като само половин час каране дневно изгаря до 150 калории. Колелото е най-добрият приятел на желаещите да отслабнат.

Освен това карането на колело е препоръчително, ако не и задължително за хора, склонни към образуване на разширени вени. Това действие предпазва краката от застой на кръвта и отоци.

Замърсен въздух

Основните мускули, които участват при карането на колело, са тези на краката. Освен това обаче участие взимат и коремните, и тези на гърба. По този начин се изгражда "мускулен корсет", който предпазва от дискова херния.

При карането на колело в мозъка се отделят ендорфини. Те са тези, които подобряват настроението, намаляват усещането за болка и премахват безпокойството.

Най-ползотворно е карането на колело в гората или парка, заради свежия въздух. Ако нямате време обаче със същия успех може да карате велоергометър у дома или във фитнес. Това е също толкова полезно.

Освен лични ползи с карането на колело в големия град вие спомагате за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги В.
Георги В.
12.03.2014 10:40
Всичко това е много хубаво. Лошото е само, че когато караш в София и като се задъхаш ... поемаш толкова "чист" и "приятен" въздух, че карането на колело чак става вредно. Много хора нямат желание да зарежат колата си, за да допринесат с нещо добро за природата.
3
0