Кога да заведем детето на първи очен преглед

Очен Преглед

Бебенцата се преглеждат още в родилния дом – прави се скрининг за вродени заболявания или придобити очни болести, каквато е ретинопатия на недоносеното. Новороденото се преглежда за аномалии от всякакъв характер. Подобен преглед е особено важен за бебенца, които са недоносени и при които се налага престой в кувьоз.

При тях има съществен риск от развитие на ретинопатия на недоносеното, която в последствие би могла да доведе и до ослепяване. През периода от новородено до навършена годинка е наложително посещението при офталмолог, ако детето има някакъв проблем с очите. Става въпрос за зачервяване или сълзене, т.нар. кривене на очите и др.

В случай, че няма оплаквания или видим проблем при детенцето, първият очен преглед се извършва след като бебето е навършило шест месеца. Най-късно до навършване на една година трябва да сте завели детето при специалист.

Дори при навършването й детето отново да няма някакъв проблем, задължително е да го заведете на офталмолог, за да сте спокойни, че бебето е здраво. Ако и тогава не се установи някаква аномалия, необходимо е да водите детето на профилактичен преглед поне веднъж на година.

Преглед на Очи

При ежемесечните посещения при педиатъра, той преглежда бебето, така че, ако имате притеснения или въпроси, можете да попитате и той ще ви насочи към специалист. Първият очен преглед на децата се състои в преглед на очните дъна, след което офталмологът прави няколко елементарни теста, които са свързани с кривогледството.

Тъй като детенцето е твърде малко, няма как специалистът да направи изследване с таблица с картинки, за да провери зрителната острота. Няма някаква специална подготовка, която родителите трябва да правят, преди самия преглед.

Самолечението не е допустимо – посетете специалист, който ще ви обясни как да процедирате. Не отлагайте прегледа, ако смятате, че бебето има някакъв проблем. Много често времето играе важна роля и изчакването не е добра идея.

Трябва да знаете, че сълзенето от окото на бебето, докато е още на няколко месеца, обикновено бива определяно от майката и таткото като конюнктивит. Не слагайте самостоятелни диагнози на детето си, а го заведете при специалист.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати