Спането по корем води до болки в гърба и безсъние

Спане по корем

Всеки има специфични нужди, що се отнася до съня. Това зависи от редица фактори. Факт е обаче, че когато спим, сънят трябва да е качествен и да подсигурява нужното възстановяване и презареждане на тялото.

Смята се, че осем часа в рамките на едно денонощие позволяват на анаболните процеси да протекат пълноценно и нивата на енергия да се възстановят. Но какво става, ако заемем неправилна поза по време на сън?

Спането по корем е изключително вредно като цяло. Освен болки в гърба и безсъние, то води до много други вреди за нашето тяло и здрав сън.

Когато спим по корем, главата ни е обърната на една страна. Това автоматично прекъсва нервния път на врата и създава свръхнапрежение върху третия лумбален прешлен. Той е центърът на земното притегляне на тялото. Това именно води до болки в гърба и/или хронично безсъние.

Спане

Спането по корем е навик, който държи шийните прешлени в постоянно неизгодна позиция. А това рано или късно се оказва травмиращо за раменния пояс.

Наскоро испански психолози установиха още една вреда, до която води спането по корем. То вреди на либидото и на двата пола.

Когато човек заспива по корем, вътрешните органи биват притиснати, включително и пикочният мехур. Така могат да се получат проблеми, свързани със сексуалните възможности и комфорт по време на акта.

Сън

Спането по корем влияе и на външния вид. Свикнете ли да спите по корем, то неминуемо ще свикнете да държите главата си обърната на една определена страна. След време именно на тази част ще се образува лека, а в последствие дълбока, бръчка или бръчки около носа или устата.

На хора с проблемна стойка или проблеми в гръбначния стълб е абсолютно забранено да спят по корем. Направят ли го, те само ще влошат състоянието си.

Ако имате този лош навик – просто се откажете от него. Ако по някаква причина имате нужда да усещате определен натиск върху корема си, то заспивайте с възглавница в ръце.

Друго кардинално решение е поставянето на възглавница под чаршафите под краката. Подобно повдигане ще направи позата по корем непоносима.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
maq
maq
21.09.2014 19:52
Вярно е това.От малка спя по корем,и вси4ки тези оплаквания са на лице.
1
0