Зъбобол по време на бременност

Зъбобол
3 броя неопренови маски за многократна употреба-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Голям процент от хората считат за проблемно ходенето на зъболекар по време на бременност. Това не би трябвало да е така. Здравите зъби обуславят здрав плод. За да се избегнат проблеми, грижите за зъбите трябва да започнат още в началото на бременността. При зъбобол трябва да се вземат мерки, съобразени със състоянието.

В началото на бременността, колкото се може по-рано, всяка жена трябва да посети своя стоматолог. Така той ще прецени кои от процедурите са наложителни и ще предприеме нужното лечение.

През периода, както и докато приключи кърменето, зъбната плака се увеличава, както и кървенето на венците. Това е нормално. На организма са нужни храни, богати на витамин С. Зъбите се мият нежно, но и по-старателно. За периода са забранени избелването на зъбите и препаратите за регулация на киселинността в устата.

Зъбоболът по време на бременност може да се дължи на няколко фактора. Ако причината е кариес, то това говори за липсата на калций в организма. Това може да се предаде и на новороденото и да повлияе на още непоникналите крехки зъбки. Кариесът трябва да се излекува, тъй като освен болката има и риск да изгубите зъба си.

Стоматологът трябва да е запознат със състоянието ви. Задължително му кажете, че сте бременна, дори само ако се съмнявате в това. При лечението той ще използва по-малки количества медикаменти за по-дълъг период от време, за да не навреди на детето.

Ако лечението на зъба изисква упойка, то тя трябва да е най-подходящата за вас. Съществуват редица безопасни за здравето на бременните упойки без адреналин в тях.

Бременност

Болката в зъба може да се дължи и на пулпит. Той задължително трябва да се лекува, тъй като обратното може да доведе до оперативна намеса. Лечението налага комбинация от медикаменти и може да отнеме до няколко месеца.

Зъбоболът може да се успокои с някои от малкото болкоуспокояващи, позволени по време на бременност. Смята се, че парацетамолът във всичките му форми е подходящ. Подхождайте внимателно към всяко едно лекарство, дори към витамините.

Използването на домашно приготвени средства за лечение и билки е противопоказно и не се препоръчва. Като цяло всеки прием на какъвто и да е вид лекарство трябва да бъде съобразен и одобрен от специалист.

Всяка бременна трябва да приема допълнително флуор още от момента, в който започнат опитите за зачеване. Предозирането с него обаче може да се отрази зле на зъбите ви, както и на плода, поради което се консултирайте предварително с вашия стоматолог. Той ще определи допустимата доза.

Внимавайте - някои видове минерални води, както и добавки за бременни съдържат флуор. Запознайте се и с най-полезната за вас вода - минерална, трапезна, филтрирана, замразена или чешмяна, паста за зъби – избелваща, стягаща, както и подходящите добавки за бъдещи родилки.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати