ezine.bg»Статии»Здраве»Зъбобол по време на бременност

Зъбобол по време на бременност

Зъбобол

Голям процент от хората считат за проблемно ходенето на зъболекар по време на бременност. Това не би трябвало да е така. Здравите зъби обуславят здрав плод. За да се избегнат проблеми, грижите за зъбите трябва да започнат още в началото на бременността. При зъбобол трябва да се вземат мерки, съобразени със състоянието.

В началото на бременността, колкото се може по-рано, всяка жена трябва да посети своя стоматолог. Така той ще прецени кои от процедурите са наложителни и ще предприеме нужното лечение.

През периода, както и докато приключи кърменето, зъбната плака се увеличава, както и кървенето на венците. Това е нормално. На организма са нужни храни, богати на витамин С. Зъбите се мият нежно, но и по-старателно. За периода са забранени избелването на зъбите и препаратите за регулация на киселинността в устата.

Зъбоболът по време на бременност може да се дължи на няколко фактора. Ако причината е кариес, то това говори за липсата на калций в организма. Това може да се предаде и на новороденото и да повлияе на още непоникналите крехки зъбки. Кариесът трябва да се излекува, тъй като освен болката има и риск да изгубите зъба си.

Стоматологът трябва да е запознат със състоянието ви. Задължително му кажете, че сте бременна, дори само ако се съмнявате в това. При лечението той ще използва по-малки количества медикаменти за по-дълъг период от време, за да не навреди на детето.

Ако лечението на зъба изисква упойка, то тя трябва да е най-подходящата за вас. Съществуват редица безопасни за здравето на бременните упойки без адреналин в тях.

Бременност

Болката в зъба може да се дължи и на пулпит. Той задължително трябва да се лекува, тъй като обратното може да доведе до оперативна намеса. Лечението налага комбинация от медикаменти и може да отнеме до няколко месеца.

Зъбоболът може да се успокои с някои от малкото болкоуспокояващи, позволени по време на бременност. Смята се, че парацетамолът във всичките му форми е подходящ. Подхождайте внимателно към всяко едно лекарство, дори към витамините.

Използването на домашно приготвени средства за лечение и билки е противопоказно и не се препоръчва. Като цяло всеки прием на какъвто и да е вид лекарство трябва да бъде съобразен и одобрен от специалист.

Всяка бременна трябва да приема допълнително флуор още от момента, в който започнат опитите за зачеване. Предозирането с него обаче може да се отрази зле на зъбите ви, както и на плода, поради което се консултирайте предварително с вашия стоматолог. Той ще определи допустимата доза.

Внимавайте - някои видове минерални води, както и добавки за бременни съдържат флуор. Запознайте се и с най-полезната за вас вода - минерална, трапезна, филтрирана, замразена или чешмяна, паста за зъби – избелваща, стягаща, както и подходящите добавки за бъдещи родилки.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати