Съставките на черния шоколад влизат в хапчета за сърце

Ползи от Черен Шоколад

Шоколадът – това любимо изкушение на млади и стари. Всеки похапва шоколад, заради невероятния му вкус. Съвсем скоро обаче ще се налага да го ядем и за здраве.

В бостънската болница "Бригам енд уиминс" предстои започването на мащабна кампания от тестове относно лекарства срещу инфаркт, съдържащи съставки от черен шоколад.

Тя се спонсорира от популярна марка шоколадови изделия и от Националния институт по проблемите на сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ.

Една от целите на учените е да изследват и изучат лечебните свойства на шоколада, като изключат от неговия състав мазнините и захарта. Това, по-просто казано, ще е обширно проучване на флаванолите в какаото.

До момента те са доказали своето ползотворно действие върху нивата на инсулин в организма, артериалното здраве, кръвното налягане и фактори, засягащи сърдечносъдовата дейност.

Черен Шоколад

Предстоящата кампания е патентовала метод за извличане на флаваноли от какаото във висока концентрация и поставянето им в капсули.

На пазара вече дори могат да се открият капсули с флаваноли. В бъдещите тестове обаче концентрацията на активно вещество в тях ще е много по-висока. Те са равностойни на стотици шоколадови блокчета само в една капсула.

Бъдещият експеримент се провежда от екипа на д-р Джоан Менсън. В него участие ще вземат 18 хиляди мъже и жени на територията на САЩ в рамките на 4 години. Всекидневно половината от тях ще получават по две капсули концентрирани флаваноли дневно, а останалите - плацебо.

Резултатите от двете контролни групи ще бъдат сравнени на национално ниво. Втората част на изследването ще се съсредоточи върху мултивитамините и свойството им да предотвратяват раковите образувания.

Учените съветват хората да не опитват да се „лекуват” сами с шоколадови изделия, тъй като флаванолите, които се съдържат в тях, са унищожени още в процеса на приготвянето им. Дори в черният шоколад те са минимални.

Рейтинг

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати