ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пробиотици, пребиотици и синбиотици

Пробиотици, пребиотици и синбиотици

Пробиотици

Често от рекламите из медиите ни залива информация, която не разбираме. Типичен пример са лекарствата и продуктите, които съдържат пробиотици, пребиотици и синбиотици. За да знаем кое е добро за нас и кое не, то би било ползотворно да се запознаем отблизо с тези субстанции.

Пробиотиците, пребиотиците и синбиотиците представляват достъпни хранителни добавки. Те способстват за развитието на много видове добри бактерии в дебелото черво, които помагат на храносмилателна система и имат съществено отношение към здравословното ни състояние. Те оказват влияние и върху способността на храносмилателната ни система да усвоява по-добре хранителните вещества.

Пробиотици

Най-популярни сред тези живи микробиални хранителни добавки са млечно-киселите бактерии и бифидобактериите. Влагат се най-вече в млечни храни и кисело мляко. Най-известният пробиотик, познат на българина, е бактерията лактобацилус булгарикус, използвана за получаване на киселото мляко.

Пробиотиците нося редица ползи за организма. Те подобряват смилаемостта на млечни продукти и други протеини и стимулират абсорбцията на лактоза. Подобряват цялостния имунитет и в частност подпомагат храносмилането и унищожават вредните бактерии там. Пробиотиците доставят на организма липсващите витамини от група В. С тях може да се възстанови нарушената чревна микрофлора след прием на антибиотици. Понижават се нивата на лошия холестерол и риска от алергии. Те подпомагат лечението на синузити, бронхити и пневмония.

Пребиотици

Кисело мляко

Те представляват несмилаеми хранителни съставки, влияещи на метаболизма. Стимулират избирателно растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво, чрез което укрепват здравето. Приемът им е специфичен, тъй като за да подействат, трябва да достигат дебелото черво, без да бъдат усвоени в по-горната част на храносмилателната система.

И дори вече достигнали там, за да бъдат оползотворени, се нуждаят от специализирани групи микроорганизми с ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности. Поради всички тези изисквания предбиотиците са само няколко групи олигозахариди. Те могат да бъдат открити в чесъна, кромида и цикорията, а други - в боба и граха, трети - в прясното мляко и т.н.

Синбиотици

В тях се съдържа комбинация от пробиотици и пребиотици, чрез което се усилва полезното им действие. Освен тях в състава им са включени и допълнителни вещества, с което ползите от приемането им се засилва многократно.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати