Час спорт на ден ни пази от рак на гърдата

Спорт

Сома Грисмайер и Сидни Сингър са изследователи, които са публикували в своя книга няколко доста стряскащи данни, свързани с жените и рака на гърдата.

Според информацията им една от всеки седем жени, които носят сутиен повече от 12 часа на ден, има вероятност да развие рак на гърдата. В тези 12 часа не влизат времето, в което жените спят, подчертават специалистите. Книгата се нарича „Облечени, за да се увиват: връзката между рака на гърдата и носенето на сутиени“.

Друг факт, който е посочен в нея е, че при три от четири жени, които стоят със сутиен 24 часа в денонощието, има вероятност да се развие онкологично заболяване на гърдата.

Според авторите на книгата, една на 152 жени, които носят сутиен дори по-малко от 12 часа е всъщност реално застрашена от болестта.

Дори дамите, които не носят почти никога сутиени, могат да се разболеят – това се случва при една на 168 жени, сочат Сингър и Грисмайер. Ракът на гърдата е болест, която може да засегне не само жените – често заболяването се среща и при мъжете.

Рак на Гърдата

Час спортуване дневно може да помогне на жените и да ги предпази от коварното заболяване, смятат изследователи. При това няма значение каква е възрастта на дамите, нито колко килограма тежат жените, споделят специалисти.

Необходими са само 60 минути дневно, за да се намали риска от развитие на болестта с цели 11 процента. През този един час жените могат да спортуват във фитнес залата, да тичат, да правят упражнения у дома –достатъчно е да правят някакви физически упражнения.

Ако дамите се движат повече време от препоръчителното, това означава, че ще увеличат защитата от болестта, сочат резултати от проучвания, които са обявени на здравна конференция, проведена в Глазгоу, Шотландия.

В изследванията няма отбелязана възраст, тоест дали дамите ще започнат да спортуват по-рано или на по-етап, оказва се, че това не е от значение. Поддържането на теглото в едни и същи килограми се оказва по-важно, отколкото конкретните килограми, категорични са учените.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

КАТЕРИНА11
КАТЕРИНА11
22.05.2014 19:06
Звучи добре! Така повечето жени, които лежат на дивана по цели дни може да се стреснат и да започнат да тренират! :)
0
0