Здравословните ползи от лавандулата

Лавандула

Името на красивото цвете и билка лавандула идва от латински и означава мия. Това най-вероятно е в отговор на нейната способност да носи лекота и чистота. Поради това се извлича и лавандулово масло, известно със своят дезинфекциращ ефект.

Приложенията на маслото от лавандула се обуславят от съдържащите се в него антимикотични и антисептични агенти. То се прилага успешно при лечение на акне, псориазис и други възпалителни заболявания на кожата. При по-сериозни състояния като екзема се комбинира с масло от невен. Втрито директно върху скалпа на главата, то унищожава въшки и гниди.

Лавандулата е пълна със здравни ползи. Тя е мощен борец срещу инфекциите поради изобилието си на танини. 10 капки масло, разтворени в половин чаша, са достатъчни за промиване на рани и спиране на процеса на инфектиране.

Лавандуловото масло е лековито и при изгаряния. Едва две-три капки, поставени върху изгорелите зони, облекчават болката. Третираните зони ускоряват процеса си на зарастване. Прилага се и при слънчеви изгаряния. Зоните се третират с компрес от студен лавандулов чай.

Лавандулата представлява универсална съставка в почти всяка възглавница. Това се обуславя от успокояващото действие, което притежава билката. Тя способства за здравия и спокоен сън. Няколко капки лавандулово масло върху калъфката лекуват кошмарите.

Лавандула под формата на чай се приема при раздразнителен стомах. Той се приготвя, като се смесят една чаена лъжичка от пресни цветове или една чаена лъжица изсушени в чаша вряла вода. Запарва се за 10-13 минути, след което се прецежда и се подслажда с мед. Приема се още и при главоболие.

Лавандулово масло

Масло от лавандула, добавено във ваната, облекчава мускулни болки, артрит, ишиас и навяхвания. А невероятният аромат, с който се сдобивате, облекчава безпокойството и напрежението. Нужни са ви едва 10 капки масло във водата.

Разпръснати листенца лавандула из стаята премахват напрежението и действат успокояващо. В билката се съдържа линалол, който стимулират обонятелния нерв в мозъка и имат балансиращ ефект върху централната нервна система. Поради това лавандулата се препоръчва и при депресии, отпадналост, стрес, паника, тревожност и истерии.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари