Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Зеленчуци и плодове предпазват само дамите от инфаркт

Зеленчуци и плодове предпазват само дамите от инфаркт

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Жени

Плодовете и зеленчуците се препоръчват за всяко неразположение – здравословно и душевно. Те са полезни за всичко и за всички. Наскоро бе установен обаче доста смущаващ факт. Една от основните ползи, които носят плодовете и зеленчуците, важи само за жените.

Британско проучване достигна до странна закономерност – редовният прием на плодове и зеленчуци има способността да предпазва от сърдечен удар, но само жените. Подобна полза не се наблюдава при мъжете, но защо е така – все още не може да се установи.

Проведеното проучване се е базирало на хранителните навици на младите жени. Установено е, че тези, които залагат на здравословна и витаминозна храна, имат занижен риск от запушване на артериите заради събирането на плака или коронарна калцификация, която е причина сърдечните удари.

С около 40 % се намалява риска от подобни натрупвания при жените около 20-годишна възраст, които ядат по 8 порции плодове и зеленчуци на ден. Това е едно от поредните доказателства колко голямо е значението на маниера на хранене и здравословната диета.

Хранене

Учените подчертават, че резултатите от проучването не бива да служат на мъжете като оправдание да прекратят приема на така полезните плодове и зеленчуци. Липсата им в менюто носи само негативи.

Друго проучване наскоро установи факта, че приемът на достатъчно количество плодове и зеленчуци предпазва от рак. Ключовата дума е достатъчно, тъй като заниженият прием просто не се брои. С онкологичните заболявания най-успешно се справят зеле, лук, броколи, ябълки, къпини и малини.

Ползите на даровете, с които природата ни е дарила, се дължат на първо място на антиоксидантите. Едно от веществата тип антиоксидант е флавонолът. Той се съдържа най-вече в ябълките, броколите и малините и има уникалната функция да понижава риска от развитие на рак на панкреаса - една от най-смъртоносните онкологични болести.

Установено е също така, че двукратният прием на плодове и зеленчуци дневно намалява вероятността от поява на карциноми в областта на главата и шията. Определени съставки в цитрусовите плодове и соята пък значително намаляват продукцията на два белтъка, нужни за дисеминирането на рак на гърдата и на яйчника. Както казахме – само ползи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest