Психология на лакомията

Сладко

Начинът, по който се виждаме в огледалото, може да ни помогне да променим хранителните си навици, смятат група от учени, които работят в Държавния университет на Айова. Ръководител на изследването е професор Брад Бушман.

Той е професор по психология и признава, че всъщност резултатите от изследването са изненадващи дори за самите учени. Вглеждането в себе си, когато сме застанали пред огледалото, ще ни даде възможност да се откажем от постоянното желание за консумиране на храна.

Причината е, че вглеждайки се в огледалото, човек се фокусира върху самия себе си и той започва да сравнява това, което е вижда, с онова, което има в съзнанието си като стандарти, смятат психолозите. Когато представата ни за естетичното се разминава с реалността, повечето хора започват да взимат мерки, допълват още специалистите.

От непреодолим апетит за храна страдат много често и двата пола. Така наречената лакомия се появява неочаквано и е толкова силна, че е почти невъзможно човек да устои на желанието за някаква храна, която в повечето случаи е вредна.

Много по-често се преяжда с чипс, вафли, бисквити, снаксове и пр. вместо с ябълки или портокали например. Постоянният и непреодолим апетит всъщност не е случаен нито въображаем. Лакомията не е показател на слабост или липса на воля, убедени са специалистите.

Тъпчене

Желанието за храна е всъщност биологична реакция, която се зарежда в центровете на мозъка – отговаря за емоциите, спомените и удоволствието. Мозъкът е запаметил, че някакви определени храни са ни накарали да се чувстваме добре.

Той се опитва да върне отново онова приятно усещане, след което започва и непреодолимото чувство за глад и желанието да се консумират точно определени храни.

Много голяма част от хората използват храните като успокоително и по-специално храни, в които се съдържа захар, въглехидрати, мазнини. Такъв вид храни помагат да се намали усещането за стрес и тревожност и по този начин се задоволяват други емоционални нужди.

Проблемът е в това, че този вид успокояване има много кратко действие, след което отново сме се върнали там, откъдето сме започнали и цикълът се повтаря.

Лакомия

Лакомията е хранителна наркомания, смятат голяма част от психолозите, които са изследвали явлението. Учените смятат, че тя е основен виновник за затлъстяването, което година след година се превръща във все по-голям проблем.

Решението на проблема изисква време, а и не е толкова лесно, колкото се представя. За да успеем да преодолеем този психологически проблем и да премахнем емоционалното хранене от ежедневието си, на първо място трябва да се вгледаме в себе си и да „чуем“ тялото си.

Помислете кога за последен път хапнахте нещо, защото усетихте глад? В случай че единствените храни, за които се досещате в момента, са снаксове и чипсове, вероятно говорим за психическа необходимост от храна, а не за физическа.

В голяма част от случаите непреодолимият апетит за т.нар успокоителна храна е всъщност апетит за постигане на емоционален комфорт. Тялото ви е под стрес, притеснени сте за нещо, самотни сте, може би ви е скучно – всички тези състояния могат да предизвикат желание за консумация на вредни храни.

Заменете ги с разходка, топла вана или някакво друго занимание, вместо да посягате винаги към храната. Още повече, че каквото и да изберете като занимание, със сигурност усещането за удовлетвореност ще трае по-дълго, отколкото поредният изяден чипс.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
кремена
кремена
27.11.2014 01:09
Долния коментар няма нищо общо с истината,според мен.Когато спазваш някакъв хранителен режим и още повече-съобразяваш се часово с храненията си,тогава много,много ама много рядко се изпитва глад.
1
0
ЕСТЕТ
ЕСТЕТ
14.05.2014 10:09
Не е съвсем точна статията - човек може да се чувства гладен, без да има емоционален дискомфорт и това е, когато просто постоянно приема по-малко калории от необходимото, за да изглежда добре...Когато "диетата" му е начин на живот. Всяко хубаво нещо се заплаща по някакъв начин - в случая с "винаги леко гладен", което пак си е дискомфорт в интерес на истината....За съжаление....
0
0