ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възможни причини за болка в гърба

Възможни причини за болка в гърба

Болки в Гърба
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Болка в гърба е едно от най-често срещаните неразположения сред възрастните хора – тези болки могат да бъдат разделени на хронични и остри. Острата болка трае няколко дена или пък няколко седмици и обикновено отшумява самостоятелно. Често пъти е наложително използването на обезболяващо.

Хроничните болки могат да продължат доста по-дълго от острите – възможно е с течение на времето болката дори да се увеличава. И в двата случая, болката трябва да се лекува – не приемайте подобни симптоми като нещо нормално или естествено, а потърсете специалист.

Причините могат да бъдат много – най-често срещана причина е пренатоварване на мускулите, които държат изправен гърба. Това се случва след тежък ден, болката е постоянна, но не е силна и обикновено отшумява след няколко часова почивка.

При неправилна поза тези мускули са в постоянно напрежение, по този начин често ги претоварваме. После идва и болката, което вече е ясен сигнал, че трябва да се погрижим за себе си.

Неприятните спазми и болки в гърба често са предизвикани и от вдигане на тежко – основното правило при вдигане на тежки предмети, е да бъдем с изправен гръб. Вдигането на нещо тежко задължително става с клякане – така натоварваме краката. Ако се наведем, натоварваме гърба, а после идва и болката.

Друга също честа причина за болка в гърба е дисковата херния – знаете, че гръбначният стълб е образуван от прешлени. Между всеки два прешлена на гръбначния стълб има пластина, която всъщност е с форма на диск. Болката много често се дължи на износването на този диск – той се разкъсва и вътрешността му се изсипва към нервите и ги притиска.

Гръб

Ако дисковата херния е в кръста, болката се усеща в краката. Ако става дума за дискова херния на шията, болката се усеща в ръцете. Най-сериозната опасност при това заболяване е да се предизвика увреждане на притиснатите нерви – това за съжаление е необратимо.

Така наречените шипове също са причина за болките в гърба – най-просто казано, шиповете представляват натрупване на костно вещество на определени места на гръбначния стълб. Тези натрупвания променят подвижността му – процесът се нарича остеохондроза.

С възрастта тези шипове засягат почти всеки човек. На този етап медицината не може да каже каква е причината, която причинява това заболяване, както и защо едни хора са по-засегнати от други. Медиците предполагат, че тежките и леки травми играят важна роля в образуването на шиповете.

Непрестанните болки в гърба могат да са причинени от неправилна стойка, ревматоиден артрит, сколиоза, наднормено тегло, инфекция, камъни в жлъчката, бъбречни проблеми, остеопороза, туморни и други заболявания.

При всяка продължителна болка в гърба, която не минава след кратка почивка, потърсете лекарска помощ. Лечение можете да предприемете само след правилна диагноза, която ви е поставена от специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#204936
майка ми имаше проблеми със ставите и болки в гърба това лекарство я изправи отново на крака,препоръчвам го на всички
0
0