Как да избием вредните бактерии в устната кухина

Миене на Зъби

В устата на всеки човек има повече от 22 милиона бактерии смятат американски изследователи. Учените от Форсайтския институт в Бостън твърдят, че само върху небцето има повече от милион микроорганизми, а върху венците бактериите са над 5 милиона. Най-много микроорганизми има върху езика – повече от 11 милиона.

Измежду всички бактерии има няколко, които учените определят за най-опасни. Едната е Porphyromonas gingivalis и може да причини сърдечно-съдово заболяване. Другата бактерия се нарича Prevotella intermedia. Тя от своя страна може да доведе до парадонтит.

Друга особено вредна бактерия е стрептококус мутанс. Тя се храни със захар, която впоследствие ферментира и произвежда киселина. Тази киселина разяжда зъбите ни.

На този етап начините да се справяме с вредните бактерии в устната кухина са да почистваме редовно зъбите си с четка и паста за зъби. Ясно е за всеки човек, че това трябва да се прави поне два пъти дневно, освен това трябва да се отделят по няколко минути на почистване.

Друг ефикасен начин е жабуренето със слънчогледово или сусамово олио, при който се приема около 1 с.л. мазнина. След около десетина минути олиото може да се изплюе. След тази процедура зъбите трябва да се измият.

Зъби

Съвсем скоро може да има и нов по-лесен и бърз вариант от жабуренето с олио. Бонбони, които съдържат в себе си специални бактерии, са новото откритие на германски учени в борбата с кариесите.

Бонбоните са без захар и съдържат в себе си специални пробиотични бактерии, които се свързват с вредните микроорганизми. По този начин те намаляват способността им да се залепват по повърхността на зъбите.

Смята се, че тези бонбони могат да се похапват дори от деца и да се използват като мярка срещу ранното развитие на кариеси. Учените са провели изследване, в което са участвали доброволци, които са разделени на две групи.

В едната група участниците са получавали бонбони, които съдържат въпросната „приятелска“ бактерия. В другата група участниците са получавали бонбони с идентичен външен вид като първите, но без съдържание на пробиотичните бактерии.

Изследването е продължило ден и половина и за този период учените са дали на доброволците по пет бонбона, като всеки път са взимали проби от слюнката им. Резултатите показват, че 75 на сто от хората, които са приемали бонбоните с бактерии, са намалили значително нивото на вредните бактерии в устната си кухина.

Участниците от втората група също са показали спад на нивото на „лошите“ бактерии, макар и минимален. Изследователите смятат, че причината е, че са смучели бонбоните дълго, при което се произвежда и повече слюнка.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати